Za Češku i Švedsku prioritet tokom njihovih predsedavanja EU biće Zapadni Balkan i pomak za zemlje tog regiona u kojima su reforme usmerene na poštovanje evropskih vrednosti, ocenili su 9. septembra u Pragu ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde i šef češke diplomatije Jakub Kulhanek.

Češka će predsedavati EU od jula 2022. godine, a januara 2023. predsedavanje od nje preuzima Švedska.

"Želeo bih da na samitu EU-Zapadni Balkan tokom češkog predsedavanja čujemo obećanje za konkretan datum za ulazak recimo Srbije, Albanije i Severne Makedonije u EU", kazao je Kulhanek na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Šefica švedske diplomatije naglasila je da sve zavisi od napredovanje reformi koje u tim zemljama moraju da budu usmerene ka poštovanju evropskih vrednosti.

"Balkan ima najveci značaj. Albanija i Severna Makedonija ispunile su uslove za otpočinjanje pregovora i trebalo bi ih početi odmah", kazala je An Linde.

Ministar Kulhanek podsetio je da EU već dugi niz godina obećava zemljama Zapadnog Balkana evropsku perspektivu a nije u stanju da ispuni ta obećanja.

"Proces proširenja trajaće godinama ali nužno je da se pošalje signal da se računa na te zemlje. Koristi od toga neće imati samo zemlje Zapadnog Balkana, već i cela EU. To bi pomoglo npr. efikasnom suočavanju sa nelegalnom migracijom", rekao je češki ministar spoljnih poslova.

Izvor: Beta

Foto: EC - Audiovisual Service