Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Skoplju da će Severna Makedonija dobiti 80 miliona evra kao hitnu budžetska podršku za borbu protiv energetske krize, a da će EU izdvojiti 500 miliona evra za unapređenje energetske infrastrukture na celom Zapadnom Balkanu.

"Obezbedili smo paket energetske podrške celom Zapadnom Balkanu, koji počinje grantovima. Osamdeset miliona je hitna budžetska podrška za Severnu Makedoniju, koja treba da joj pomogne da se suoči s uticajem povećane cene energije na njene građane i preduzeća. I ovo ćemo završiti do kraja godine da možete da dobijete ta sredstva već u januaru", rekla je Fon der Lajen 26. oktobra uveče posle razgovora sa  premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kovačevskim istakla da će "svakako biti još i ima 500 miliona (evra) u grantovima za region za investicije".

"To je jako važno da kako bismo dobili nezavisnost u energetskoj povezanosti, veću energetsku ekfikasnost i svakako u obnovljivoj energiji. Treba da budemo samoodrživi sa energijom. Obnovljiva energija koja će biti proizvedena kod kuće stvaraće dobra radna mesta, a to će nas učiniti nezavnisnim od ruskih fosilnih goriva", rekla je Fon der Lajen.

Ona je istakla da će ta finansijska podrška će biti usmerena preko takozvanog Ekonomskog investiciong plana koji već fincioniše, sa investicijama u vetroelektrane i solarne panele.

"Moja poruka za građane Severne Makedonije danas vema jasna: Evropska unija je uz vas. Ovu krizu ćemo rešti i prvazići zajedno i približićemo se boljoj budućnosti", rekla je Fon der Lajen.

KOvačevski je rekao da su energetska i ekonomska kriza ujedinili Evropu. "Samo ujedinjeni može da rešimo manjak eneergije i hrane", rekao je premijer.

Predsednica Evropske komisije je 26. oktobra u Skoplju zpočela četvorodnevnu turneju po zemljama Zapadnog Balkana.

Tokom njenog boravka u Skoplju u Vladi Severene Makedonije je potpisan i statusni "Sporazum o Fronteksu", prvi takav sporazum Evropske komisije i Severne Makedonije na makedonskom jeziku.

Sporazum o statusu sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu - Fronteks, potpisan je u prisustvu Fon der Lajen i premijera Kovačevskog.

U ime EU dokumet su potpisali ambasador Češke Jaroslav Ludva, kao predstavnik češkog predsedništva Savetom EU, i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson koja je u delegaciji Fon der Lajen, a s makedonske strane potpisao je ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Sporazum uređuje operativne aktivnosti koje Fronteks sprovodi u Severnoj Makedoniji i ima operativni i politički značaj i za Severnu Makedoniju i za EU, saopštila je Vlada u Skoplju.

Sporazum će Fronteksu na operativnom nivou omogućiti bolju zaštitu granice Severne Makedonije, brzo raspoređivanje osoblja i opreme Fronteksa ili stranih policajaca na kritičnim graničnim tačkama, a u slučajevima iznenadnog i brzog pogoršanja situacije, mogućnosti za pouzdanu i kontinuiranu razmenu informacija i podataka, uključujući operativne obaveštajne podatke, obaveštajne podatke, proizvode za video i vazdušni nadzor, satelitske snimke i drugo.

Taj sporazum o upravljanju granicom s Fronteksom godinama je blokirala Bugarska koja ne priznaje makedonski jezik kao samostalan.

Savet EU je 13. oktobra doneo odluku o potpisivanju Sporazuma EU i Severne Makedonije o upravljanju granicom, pošto je Sofija praktično povukla veto. Sve druge zemlje u regionu koje imaju sporazum s Fronteksom, potpisale su ga na svojim jezicima, te je ta formula primenjena i u ovom slučaju, s upotrebom makedonskog jezika.

"Potpisivanje Sporazuma o statusu Fronteksa predstavlja još jedan korak u produbljavanju odnosa EU i Severne Makedonije. To će doneti praktične koristi poboljšanjem bezbednosti granice. Sporazum je na makedonskom jeziku, kao i na sva 24 jezika EU, a sve jezičke verzije su pođednako važeće", saopštila je jutros Delegacija Evropske komisije u Skoplju.

Posle sastanka sa Kovačevskim, predsednica Evropske komisije srela se i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Posle Skoplja, Fon der Lajen je 27. oktobra ujutro doputovala u Prištinu, odakle nastavlja u Tiranu. U petak 28. oktobra će boraviti u Sarajevu i Beogradu, a posetu regionu završava u Podgorici u subotu 29. oktobra.

Izvor: Beta

Foto: Vlada Severne Makedonije