U Berlinu će 3. novembra na poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca biti održan samit o Zapadnom Balkanu, u okviru takozvanog Berlinskog procesa, saopšteno je iz kabineta nemačkog  kancelara.

Učesnici samita će biti "šefovi vlada šest zemalja Zapadnog Balkana, predsednica Evropske komisije, predsednik Evropskog saveta, dosadašnji domaćini samita Balkanskog procesa od 2014. godine, nekoliko članica Evropske unije iz regiona kao i najviši zvaničnici regionalnih i međunarodnih organizacija", piše u saopštenju.

Kako se navodi, sastanak u prvom redu ima za cilj dalje intenziviranje saradnje među državama Zapadnog Balkana.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je nemačka vlada, u vreme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Posle tog samita u Berlinu, domaćini su bili 2015. godine Beč, 2016. Pariz, 2017. Trst, 2018. London, 2019. Poznanj i 2020. Sofija.

Cilj procesa je da ubrza saradnju sa šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rešavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unapređenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

U okviru Berlinskog procesa svake godine se održava niz pratećih sastanaka predstavnika politike, privrede i civilnog društva.

Ove godine je 20. oktobra održan sastanak ministara unutrašnjih poslova, a 21. oktobra spoljnih poslova zemalja učesnica.

Na te sastanke, takođe u Berlinu, bili su pozvani ministri Austrije, Bugarske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije, Češke i Velike Britanije, kao i predstavnci Zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije.

Učestvovali su i predstavnici Evropske komisije i međunarodnih organizacija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Berlinski proces