Premijerka Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije na Samitu Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu koji se održava 3. novembra u Berlinu, saopštila je Vlada Srbije. Vlada je potvrdila i da na samitu treba da budu potpisana tri regionalna sporazuma.

Premijerka Brnabić će imati izlaganja na tri radne sesije na temu "Regionalna saradnja i regionalno zajedničko tržište", na temu "Sigurnost snabdevanja energijom i transformacija", kao i na temu "Budućnosti Berlinskog procesa".

Takođe, planirano je potpisivanje tri regionalna sporazuma o mobilnosti, navodi se u vladinom saopštenju.

Mediji su, pozivajući se na izvore bliske vladi u Berlinu, preneli da će šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisati regionalne sporazume o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Tri sporazuma su odobrili ministri spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke na sastanku koji je 21. oktobra organizovala nemačka vlada. Premna pisanju nemačkih medija, o njima se pregovaralo dve godine i sada se sa sigurnošću polazi od toga da će biti potpisani.

Samit će otvoriti nemački kancelar Olaf Šolc, a glavne teme razgovora biće budućnost Berlinskog procesa i Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i energetska bezbednost i tranzicija.

Zapadnobalkanska šestorka bi na samitu trebalo da izrazi spremnost da reformiše svoje energetske sektore i da ih bolje regionalno umreži, a zauzvat će se Nemačka i EU obavezati na " kvantitativno relativno značajnu finansijsku podršku", rekli su izvori bliski nemačkoj vladi.

Posle radnih sesija uslediće ceremonija potpisivanja tri sporazuma, a zatim sastanci sa predstavnicima Foruma mladih i civilnog društva.

Na kraju samita biće održana zajednička konferencija za novinare nemačkog kancelara, premijera zemlje koja će biti domaćin narednog samita Berlinskog procesa i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ranije je najavljeno da će samitu prisustvovati zemalje EU koje su članice Berlinskog procesa, predstavnici Češke kao predsedavajuće Saveta EU, zvaničnici Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove EEAS, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kao i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić će se, kako je saopštila Vlada Srbije, na marginama samita sastati sa  ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsom Кleverlijem.

Planiran je i njen susret sa predstavnicima Foruma mladih i Foruma civilnog društva, kao i sa nemačkim privrednicima u organizaciji Odbora za istok nemačke privrede i Skupštine nemačkih privrednih komora.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je nemačka vlada, u vreme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Posle tog samita u Berlinu, domaćini su bili 2015. godine Beč, 2016. Pariz, 2017. Trst, 2018. London, 2019. Poznanj i 2020. Sofija.

Cilj procesa je da se ubrza saradnju šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rešavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unapređenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

Izvor: Dnevni Evropski Servis

Foto: EU