Jedna nemačka privatna kompanija počela je da radi na svom plutajućem terminalu za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) koji će pomoći da se zameni ruski gas na istoku Nemačke.

Terminal je u malom priobalnom gradu Lubmin koji je bio "tačka" do koje je stizao ruski gas sa sibirskih polja kroz Severni tok u nemačku mrežu.

"Preživećemo ovu zimu", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc koji je 14. januara bio na otvaranju terminala sa partijskom koleginicom Manuelom Švezig (Schwesig).

Švezig, koja je svojevremeno pomogla u stvaranju "klime" da se pomogne Gaspromu da izbegne američke sankcije zbog izgradnje Severnog toka 2, istakla je ulogu Lubmina kao energetskog čvorišta.

Novi LNG terminal, tanker "Neptun", imaće, prema procenama, godišnji kapacitet uvoza oko pet milijardi kubnih metara, što je manje od desetine gasa koji je nekada stizao sada uništenim gasovodom Severni tok, preneo je EURACTIV.com.

Obe cevi Severnog toka i jedna Severnog toka 2 teško su oštećene u misterioznoj podvodnoj eksploziji krajem septembra. Pre toga je Rusija smanjila tok gasa gotovo na nulu.

Zahvaljujući štednji gasa za više od 20% u odnosu na prethodnu godinu, delom i zbog blage zime i povećanog priliva gasa od suseda, Nemačka prolazi bolje nego što se očekivalo i skladišta su joj gotovo 90% puna.

"Snabdevanje gasom nije ugroženo. To možemo garantovati širom Nemačke, za razliku od onoga od čega su mnogi dugo strahovali", rekao je Šolc.

Novim terminalom upravljaće privatna kompanija Dojče ReGas (Deutsće ReGas) osnovana kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu i trku za alternativnim rutama koja je usledila na globalnom tržištu gasa.

Pošto je luka u Lubmninu plitka i ne može da prima velike LNG tankere, gas će se prebacivati na manje "šatl" brodove pre nego što se ubaci u terminal, regasifikuje i zatim ode u nemačku mrežu.

Vlasnici terminala kažu da im je primarni cilj snabdevanje tržišta istočne Nemačke.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP