Specijalna izvestiteljka UN za zaštitu i unapređenje slobode mišljenja i izražavanja, Ajrin Kan, obaviće zvaničnu posetu Srbiji i Kosovu* u periodu od 28. marta do 6. aprila.

Ona će proceniti uživanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija u Srbiji i na Kosovu, uključujući implementaciju zakona i politika koje utiču na rad medija i civilnog društva, kao i na položaj novinara.

Tokom svoje posete, razgovaraće sa predstavnicima vlade, sudstva, Narodne skupštine, nezavisnih institucija, UN-a, međunarodnih organizacija, ambasada, medija, akademije, borcima za ljudska prava i sa akterima civilnog društva.

"Radujem se konstruktivnim i značajnim razgovorima o mnogim pitanjima koja se tiču prava na slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući slobodu medija i bezbednost novinara, govor mržnje i prostor za delovanje civilnog društva“, rekla je Kan.

Ovo će biti druga poseta mandata specijalnog izvestioca Srbiji, kako je Kanin prethodnik Ambeji Ligabo obavio posetu u oktobru 2004. godine.

Na kraju posete, u četvrtak 6. aprila 2023, Kan će podeliti svoja preliminarna zapažanja na konferenciji za štampu u Medija centru u Beogradu, u 10.30 časova po lokalnom vremenu. Pristup konferenciji za štampu biće omogućen isključivo medijima.

Specijalna izvestiteljka će predstaviti sveobuhvatni izveštaj svoje posete Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi u junu 2024.

Saopštenje kancelarije Stalnog koordinatora UN u Srbiji

Foto: UN