Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 3. aprila da se u evrointegracije Srbije "ne uklapa" to što "nismo uveli sankcije Rusiji" dok su drugi u Evropi to uradili.

Vučić je u Veroni, u Italiji, izjavio da je o tome ranije razgovarao s premijerkom Italije Đorđom Meloni kojoj je i prilikom susreta 3. aprila izneo "naše argumente" i dodao: "videćemo dalje", preneli su mediji.

Kako je rekao, detaljnije je sa njom govorio o odnosu s Prištinom i dodao da je "naša pozicija teška".

"Zato moramo više da radimo. Ministri moraju mnogo više da rade, nema igre, ako se ne sekiraju kao ja, onda ne sanjamo iste snove", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sastanak sa premijerkom Meloni bio važan i da je bilo reči o bilateralnim odnosima i aktuelnim svetskim temama i da očekuje njenu posetu pre kraja godine.

Vučić je u dvodnevnoj poseti Italiji gde se sastao sa predsednikom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim u okviru inicijative za saradnju "Otvoreni Balkan".

Na marginama Međunarodnog sajma vina "VINITALY 2023", Vučić je srpskim novinarima rekao da su on i albanski premijer Rama sa Meloni razgovarali i o odnosu sa Evropskom unijom i onome čemu se Beograd i Tirana nadaju i kakvu vrstu podrške očekuju.

"Izašli smo sa nekim idejama prema EU, pokazali smo koliku su podršku u vremenima krize dobile zemlje članice Unije, a koliko mi. Zamolili smo Meloni da nam i u Briselu i bilateralno dodatno pomogne svojim angažmanom po različitim pitanjima", kazao je Vučić.

Naveo je da je zahvalio Meloni na izuzetnom angažmanu nje, ministra spoljnih poslova Antonija Tajanija i cele italijanske vlade, za koju je rekao da posvećuje Zapadnom Balkanu "neuporedivo veću pažnju nego prethodne", ali da ni o njima "ne može ništa loše da kaže".

Dodao je da su on i Rama sa Meloni razgovarali i o poljoprivredi, nabavkama gasa, Ukrajini "i svim aktuelnim svetskim temama".

Komentarišući predsedničke izbore u Crnoj Gori, Vučić je rekao da veruje da će Beograd biti jedno od prvih mesta koje će pobednik izbora Jakov Milatović posetiti kao novi predsednik Crne Gore.

Vučić je kazao da je u čestitki novoizabranom crnogorskom predsedniku izrazio uverenje da će bilateralni odnosi biti bolji, da Srbija i Crna Gora, kako je rekao, mogu više i bolje.

"To je jedina stvar koja je za mene važna. Pre par minuta sam razmenio poruke sa Milatovićem, zahvalio je na čestitki i verujem da će posle inauguracije jedno od prvih mesta koje će posetiti biti Beograd", kazao je Vučić novinarima.

Vučić je rekao da se Srbija "za razliku od svih ostalih" nije mešala u izbore za predsednika Crne Gore.

"Vidim da regionalni mediji pišu da je na izborima pobedio Vučić. Pobedio je Milatović i snage u Crnoj Gori koje su ga podržale. Mi smo se ponašali korektno, odgovorno i ozbiljno", rekao je predsednik Srbije.

Izvor: Beta

Foto: Dimitar  Kovačevski Tviter