Ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares počeo je posetom Srbiji trodnevnu turneju po regionu, a cilj je da prenese obnovljeno interesovanje Španije za region i predstavi glavne pravce politike Španije prema Balkanu tokom njenog predsedavanja EU.

"Preneću ponovo interesovanje Španije za region, pozabavićemo se njegovim pristupanjem Evropi i njegovim odnosima sa EU tokom španskog predsedavanja. Jačamo prijateljstvo Španije i Zapadnog Balkana", objavio je Albares na Tviteru.

Albares je 13. aprila u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ukazao da je Srbiji mesto u EU i da će Španija nastaviti da podržava njen evropski put, posebno tokom predsedavanja Savetu EU u drugoj polovini ove godine, saopštio je Vučićev kabinet.

Sagovornici su, prema saopštenju, izrazili iskrenu opredeljenost Srbije i Španije za poštovanje međunarodnog prava i međusobnu podršku kad je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu dve države.

Vučić je, dodaje se, u tom kontekstu izrazio zahvalnost Španiji "na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci koju pruža Srbiji u međunarodnim forumima".

Albares je preneo pozdrave španskog premijera Pedra Sančesa i čvrstu rešenost Madrida da ostane pri takvim svojim stavovima, piše u saopštenju.

Španija je jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Albares je 13. aprila u Beogradu razgovarao i sa šefom srpske siplomatije Ivicom Dačićem, i tom prilikom izrazio želju Španije da ojača prisustvo na Zapadnom Balkanu.

On je na konferenciji za novinare rekao da je posetu regionu počeo u Srbiji koju je ocenio kao "veoma važnu" za Španiju u svim oblastima saradnje.

"Da bismo približili Balkan Evropi specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak zna da može računati na Španiju i na naše predsedavanje EU. Često sam sa njim u kontaktu, poslednjih sedmica naročito, da bismo razgovarali na tu temu", rekao je Albares.

Dačić je ocenio da su odnosi dve zemlje "odlični i prijateljski" i da beleže "veliki uspon".

Kada je reč o Kosovu, Dačić je zahvalio Španiji na podršci teritorijalnom integritetu i istakao da se ne radi samo o interesima Srbije nego o univerzalnim principima međunarodnog prava i da svaka država "ima svoje Kosovo".

"To stvara i stvorilo je već velike probleme u tumačenju različitih situacija širom sveta. I Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet Španije", rekao je ministar Dačić.

Španski ministar je prvog dana posete Beogradu, razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić, a sa ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević je potpisao Memorandum o razumevanju između dva ministarstva.

Potpisivanje takvog Memoranduma o razumevanju planirano je i na naredne tri stanice Albaresove turneje, u Sarajevu 13. aprila, a zatim 14. aprila u Tirani i Skoplju, odakle se vraća u Madrid.

Špansko ministarstvo je u saopštenju navelo da će Albares kroz ovu turneju imati priliku da se zainteresuje za tekuće procese saradnje u regionu, kao i za percepciju toka dijaloga Beograda i Prištine.

Dodaje se da će on istovremeno predstaviti konstruktivnu ulogu Španije u vezi sa situacijom u regionu kao i podršku Madrida predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku.

Izvor: Beta

Foto: Twitter