Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marija Gabrijel, i ministar prosvete Srbije Branko Ružić, otvorili su 19. aprila Resurs centar u novosadskoj Školi za osnovno i srednje obrazovanje s domom učenika "Milan Petrović".

Gabrijel je upravi škole uručila opremu "asistivne tehnologije", potrebnu deci sa smetnjama u razvoju, saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije.

Evropska komesarka i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova podržale su napore te škole da obezbedi jednake mogućnosti i pristup obrazovanju za svako dete, navodi se u saopštenju.

Ružić je direktorki škole Violeti Strahinjević uručio sertifikat o osnivanju Resurs centra u toj ustanovi, čije uspostavljanje je novina u domaćem sistemu i zahteva podršku partnera.

"Zahvaljujemo Delegaciji EU u Srbiji koja je budžetom od 4,5 miliona evra omogućila realizaciju ovog projekta koji sprovodimo partnerski sa  Unicefovom kancelarijom u Srbiji koja je izdvojila 250.000 evra“, rekao je Ružić.

Ministar je kazao da je ta škola jedna od deset u Srbiji koja je prošle godine dobila status Resursnog centra, a ti centri povećavaju pristup "asistivnoj tehnologiji" koja deci sa smetnjama u razvoju olakšava učenje.

"Nastojimo da ojačamo sve kapacitete, ali i osiguramo kvalitet unapređujući sopstvene veštine i kompetencije kako bismo deci bili adekvatna podrška", kazao je on.

Podrška razvoju resursnih centara sprovodi se u okviru projekta “Unapređeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška” koji sprovode Ministarstvo prosvete i UNICEF.

Predstavnici Unicefa i EU, među kojima je bio i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre, su se upoznali sa načinom rada "asistivne tehnologije" i razgledali izložbu radova učenika škole.

Evropska komisija ranije je saopštila da je poseta Marije Gabrijel deo intenzivne saradnje EU i Srbije u oblasti kulture, obrazovanja, mladih, istraživanja i inovacija.

Gabrijel je 19. aprila posetila i Omladinski centar OPENS u Novom Sadu kako bi se upoznala sa rezultatima koje je taj grad ostvario 2019. kao Evropska prestonica mladih, sa prioritetima i ciljevima strategije za mlade od 2023. do 2030. godine Vlade Srbije.

Evropska komesarka je u Novom Sadu posetila i Galeriju Matice srpske, a sa premijerkom Srbije Anom Brnabić otvorila je novu zgradu istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema, BioSens.

Zgrada je renovirana u okviru projekta EU i Srbije Antares, čiji je cilj da pretvori Institut BioSens u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u održivoj poljoprivredi, kao i da pruži vrhunska digitalna rešenja evropskom poljoprivrednom sektoru.

Izvor: Beta

Foto: Beta