Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da će u fokusu predstojećeg sastanka lidera dve strane biti predstavljanje prvog nacrta Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) i usvajanje Deklaracije o nestalim osobama. Ambasador SAD u Srbiji očekuje pomak u formiranju ZSO posle sastanka u Briselu, premijer Kosova očekuje konkretne rezultate a predsednik Srbije  ne očekuje ništa.

Lajčak je u sinoć (23. aprila) na Fejsbuku napisao da će na dnevnom redu sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, 2. maja u Briselu, biti i aktuelna pitanja koja treba hitno razmotriti.

Naveo je da su u toku "intenzivne pripreme" za prvi sastanak Vučića i Kurtija posle Ohrida, gde su dva lidera 18. marta postigla dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Kao prvi sastanak posle Ohrida, biće važan za primenu Sporazuma i njegovog Aneksa. Na dnevnom redu će biti formalno usvajanje Deklaracije o nestalim osobama, predstavljanje prvog nacrta Statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu od strane Upravljačkog tima i aktuelna pitanja koja treba hitno razmotriti", napisao je Lajčak.

Dodao je da EU "stoga očekuje da će obe strane doći u Brisel dobro pripremljene i poptuno posvećene fazi implementacije".

Lajčak je objavio dnevni red naredne runde dijaloga Vučića i Kurtija neposredno po objavljivanju preliminarnih rezultata vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, koje su Srbi bojkotovali.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija Kosova, u Severnoj Mitrovici i Leposaviću pobedili su kandidati Kurtijevog Pokreta Samoopredeljenje, a u Zvečanu i Zubinom Potoku opozicione Demokratske partije Kosova Memljija Krasnićija.

Hil: Dijalogu potreban novi momentum, dobro je što imaju plan za 2. maj

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je 24. aprila da je dijalogu Beograda i Prištine potreban "novi momentum" i da očekuje pomak u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) nakon sastanka dve strane u Briselu 2. maja.

"Jako je važno da se nastavi sa dijalogom, dijalogu treba novi momentum, zadovoljan sam što imaju plan za 2. maj. Jasno je da je vreme za ZSO sada i da će u tom smislu brzo dešavati", rekao je on novinarima na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji "Regionalna ekonomska saradnja - Otvoreni Balkan: šta privreda može da očekuje?".

Odbio je da komentariše lokalne izbore na severu Kosova održane 23. aprila.



"Fokusiram se na odnose SAD i Srbije i njihov dalji napredak. Drugi prioritet koji ja imam je ono što radimo kroz Otvoreni Balkan. Moramo naći načine da razvijemo šablone saradnje u regionu, da je regionalna integracija proces kom će se svi pridružiti. Otvoreni Balkan je uzbudljiv jer ga je stvorio region sam, ali očigledno je da mora da bude harmonizovan sa ostalim procesima", rekao je Hil.

Podsetio je da se prvih šest tačaka u Briselskom sporazumu odnosi na ZSO,  rekao da je to pitanje koje traje deset godina i da se mora što pre rešiti.

Kurti očekuje konkretne rezultate, Vučić ništa ne očekuje

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će Ohridski sporazum biti sproveden bez odlaganja i dodao kako je spreman za sastanak 2. maja s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na kojem očekuje konkretne rezultate.

"Uvek sam spreman za sastanke na visokom nivou. Naredni sastanak biće u Briselu. Trebalo bi razgovarati o tome kako će se Briselski sporazum i Ohridski sporazum sprovesti bez odlaganja i u potpunosti", reko je Kurti prištinskim medijima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 24. aprila da će putovati u Brisel na razgovor s Kurtijem i međunarodnim posrednicima, ali da od tog sastanka, kako je rekao, ništa ne očekuje.  

Vučić je ocenio je da će se posle izbora na severu Kosova, stvari "dalje komplikovati" i da na narednom sastanku u okviru dijaloga sa Prištinom, najavljenom za 2. maj, "ništa neće biti rešeno".

"Plašim se da je ovo uvod u mnogo dublju krizu u mesecima i godinama pred nama", dodao je Vučić.

Izvor: Beta

Foto: Beta