Lokalni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za četiri opštine u kojima su održani, i ono je moguće jedino trajnim povratkom kosovskih Srba u institucije koji Kosovo treba da omogući, saopštila je 24. aprila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS). Izjave zvaničnika EU, kao i SAD, kritikovao je predsednik Srbije.

U pisanoj izjavi povodom izbora 23. aprila za gradonačelnike Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka i za skupštine opština Zvečan i Leposavić, portparol EEAS Peter Stano naveo je i da "rad na formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom treba da bude završen što je pre moguće".

EU priznaje da su izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka i za skupštine opština Zvečan i Leposavić, održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova i da su uloženi napori da oni proteknu bez problema, naveo je Stano.

"Istovremeno, EU žali što nisu sve stranke i zajednice iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima. Veoma niska izlaznost, posebno među kosovskim Srbima, pokazuje da ovaj proces nije i da se ne može smatrati uobičajenim", navodi se.

Dodaje se da je cilj učešća u izbornim procesima obezbeđivanje da se čuju glasovi zajednica koje izabrani lideri predstavljaju.

"Od kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije na severu Kosova u novembru 2022. godine, EU se konzistentno angažuje sa obe strane kako bi olakšala njihov povratak. Imperativ je da hitno obnovimo situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova", ukazuje Stano.

U tom cilju, kako se navodi, "postoji hitna potreba za ozbiljnim dijalogom između Vlade Kosova i kosovskih Srba na severu".

"Do sada je napravljen mali napredak. Stoga nam je potrebno da obe strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze. Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije je prava platforma za postizanje ovog cilja", navodi se.

Portparol EEAS dodaje da EU "pozdravlja profesionalizam" Policije Kosova i misija Euleks i Kfor u obezbeđivanju bezbednog okruženja za izbore.

Vučić kritikovao izjave zvaničnika EU i SAD o izborima na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je 24. aprila izjave zvaničnika EU i SAD o lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, ukazujući da Zapad nije razumeo poruku srpskog naroda koji je bojkotovao glasanje.

U obraćanju građanima povodom izbora na severu Kosova, Vučić se osvrnuo na deo izjave portparola EU Petera Stana, koji je naveo da "postoji hitna potreba za ozbiljnim dijalogom između Vlade Kosova i kosovskih Srba na severu".

"Srbi baš to neće, vi ništa niste razumeli od ovoga juče. Srbi su tražili da ih saslušate, niste hteli da ih čujete. Nikada ni za šta niste hteli da čujete. Niste razumeli jedinstvenu poruku srpskog naroda od juče. Ta poruka je da se naš glas čuje i nećete moći da radite bez nas", kazao je Vučić.

Naveo je da niko od Srba ne želi da se vrati u kosovske institucije i dodao da će on da se bori za to kad bude formirana Zajednica srpskih opština i kada budu povučeni specijalci sa severa Kosova.

Vučić je prokomentarisao i izjavu ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hovenira da su izbori održani u skladu sa Ustavom Kosova.

"E, svaka ti čast, mnogo si to pametno saopštio. To je sve što imam da kažem", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije ocenio je da glasanje na severu Kosova predstavlja "izborni debakl" Aljbina Kurtija i zemalja Kvinte, ali i da je pokazalo diciplinu i odgovornost Srba kakva, po njegovim rečima, nije viđena u savremenoj istoriji srpskog naroda.

"Ovo je izborni debakl Kurtija i Kvinte, svih onih koji su ga hrabrili i sebe lagali da je problem u Beogradu i nekakvim kriminalnim srpskim strukturama na severu Kosova i Metohije. Dogodile su se tektonske promene, Srbi su pokazali da traže drugačiji pristup međunarodne zajednice, tu mislim na zapadne sile, da traže stvarni dijalog a ne nametnuta rešenja", rekao je predsednik u obraćanju.

Izvor: Beta

Foto: Beta