Poslanici Evropskog parlamenta pohvalili su 26. aprila dostignuća Kosova u demokratizaciji, pozvali pet zemalja EU koje ga još nisu priznale da to što pre učine, a sve članice da pripreme mišljenje o aplikaciji Kosova za članstvo u EU.

U izveštaju koji je danas usvojen u Odboru za spoljne poslove (AFET) Evropskog parlamenta, ukazuje se da će tempo procesa pristupanja Kosova EU zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava i osnovnih prava i normalizacije odnosa sa Srbijom.

Poslanici su izrazili žaljenje zbog činjenice da su inicijative za uključivanje srpske zajednice u političke, društvene i ekonomske strukture Kosova i dalje veoma ograničene i pozvali vladu Kosova i predstavnike kosovskih Srba da se obavežu na istinski dijalog kako bi se ojačalo međusobno poverenje.

Kosovo se pohvaljuje za napredak u sprovođenju evropskih reformi, a EU poziva da bez daljeg odlaganja pripremi mišljenje o osnovanosti aplikacije Kosova za članstvo u EU.

U izveštaju se takođe pohvaljuju dostignuća Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i upravljanja migracijama i pozdravlja stalno usklađivanje Kosova sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a posebno  oštra osuda agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine.

U izveštaju se pozdravljaju izjave o podršci kosovskoj aplikaciji za članstvo u EU od strane predstavnika vlada deset zemalja EU, kao i dugo očekivani sporazum o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

Zemlje članice EU koje još nisu priznale Kosovo kao suverenu državu, Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka pozivaju se da to učine bez daljeg odlaganja. Nezavisnost Republike Kosovo je nepovratna, naveli su evroposlanici, dodajući da će tempo procesa pristupanja zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava i osnovnih prava i normalizacije odnosa sa Srbijom.

U izveštaju se izražava žaljenje zbog činjenice da su inicijative za uključivanje srpske zajednice u političke, društvene i ekonomske strukture Kosova i dalje veoma ograničene i poziva vladu Kosova i predstavnici kosovskih Srba da se obavežu na istinski dijalog kako bi se ojačalo međusobno poverenje.

Evroposlanici izražavaju zabrinutost zbog kosovskog pravosuđa koje je i dalje neefikasno i podložno neopravdanom mešanju i ohrabruju kosovske vlasti da efikasnije primenjuju postojeće instrumente radi zaštite nezavisnosti, efikasnosti i integriteta pravosudnog sistema.

Takođe su pozvali vladu da pojača saradnju sa civilnim društvom u donošenju odluka, kao i da preduzme odgovarajuće mere da spreči kažnjavanje novinara i aktivista jer se bave pitanjima od javnog interesa.

Izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel izrazila je zadovoljstvo što će Kosovo posle dugog čekanja dobiti bezvizni režim od 1. januara.

Takođe je rekla da se Kosovo u ključnim trenucima pokazalo kao pouzdan partner i da je načinilo značajan napredak u borbi protiv korupcije, ali da su potrebni dodatni napori.

"Nadam se da Ohridski sporazum i implementacija svih prethodnih sporazuma u dijalogu Srbija-Kosovo biti korisni za Kosovo i doprineti normalizaciji odnosa sa Srbijima", rekla je izvestiteljka.

Izveštaj je usvojen sa 44 glasa za, osam protiv i tri uzdržana.

O izveštaju će se glasati na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u maju.

Izvor: Beta/DES

Foto: EP