Svega 17,5% ispitanih građana podržava francusko-nemački sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, što je malo za stranke, vlasti i opozicije koje mu daju podršku, protiv je skoro 38%, saopštio je 27. aprila Đorđe Vukadinović predstavljajući rezultate istraživanja za april Nove srpske političke misli (NSPM), čiji je glavni urednik, navodeći da je 44,6% ispitanih reklo da nema stav.

On je, na konferenciji za novinare, naveo da je ovo pitanje prvi put postavljeno u istraživanjima NSPM, dodajući da stepen neobaveštenosti građana o sadržaju tog sporazuma ukazuje da provladini mediji nisu time "preplavljeni".

Kako je naveo, svega je 9,5% reklo da je upotpunosti upoznato, a najviše to kažu pristalice Stranke slobode i pravde, kao i Srpskog pokreta Dveri, delimično je upoznato 41,1%, dok nije uopšte upoznato 49,4%.

Na pitanje da li je ovim sporazumom Srbija faktički priznala Kosovo, potvrdno je odgovorilo 27,7%, dok 36,6% smatra da nije, a 35,7% ispitanih ne zna.

Od ispitanih 45,7% je zadovoljno kako predsednik države Aleksandar Vučić vodi pregovore o Kosovu mada prethodna izjašnjavanja na "pitanja iz kosovskog ciklusa nisu baš na liniji onog što aktuelna vlast govori".

Da je nezadovoljno reklo je 33,4%, a oko 21% nema stav ili ne želi da se izjasni, naveo je Vukadinović.

Na pitanja o Evropskoj uniji (EU), protiv je 44% ispitanih dok je za ulazak dva odsto manje, tako da se razlika koja je bila u korist protivnika smanjila.

Protiv ulaska u EU ako je uslov priznanje nezavisnosti Kosova izjasnilo se 83,5%, a svega 8,1 prihvata tu "trampu".

Na pitanja vezana za rat u Ukrajini, on je naveo da je u odnosu na ranija istraživanja poraslo protivljenje uvođenju sankcija Rusiji i sad iznosi 83,7% dok je za uvođenje svega 7,9%, što govori da protivljenje nije vezano samo za "trde rusofile".

Za rat Ukrajini 67,9% anketiranih krivi NATO, Rusiju 9,2%, a Ukrajinu 7,7%.

Odnos prema NATO savezu je "tradicionalno loš", protiv je 85,4%, pristalica ulaska u taj savez je 8%.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Medija centar Beograd