Između mesta Alđe u Mađarskoj i Novog Sada u Srbiji biće izgrađen novi naftovod duži od 100 kolimetara, izjavio je 10. maja ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto nakon sastanka sa ministrom trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem.

"Naftovod će biti izgrađen u saradnji mađarskog preduzeća Mol i srpskog preduzeća Transnafta a na zajedničkoj sednici Vlade će biti potpisan sporazum", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u palati Srbija.

Istakao je da je na sastanku usvojeno nekoliko odluka koje će doneti poboljšanju eneregetskog stanja u obe zemlje.

Prema njegovim rečima, Mađarska državna elektroenergetska kompanija "MVM" i "Srbijagas" će formirati mešovito preduzeće, a to mađarsko preduzeće će učestvovati u modernizaciji elektroprivredne mreže Srbije.

Dogovoreno je da će sto miliona kubnih metara gasa Srbija skladištiti u mađarskim skladištima i da se napreduje u povećanju odnosno udvostručenju kapaciteta konektora na električnoj mreži.

Prema njegovim rečima, u planu je i gradnja novog graničnog prelaza Santovo-Bački Breg koji će rasteretiti postojeće prelaze i biti u skladu sa evropskim standardima.

Sijarto je naglasio da će se time doprineti većem prometu autobusa i automobila, jer je to ključno rešenje za dugo čekanje na graničnim prelazima.

Prethodne godine, prema njegovim rečima, ozbiljan izazov bio je prelazak migranata u Mađarsku.

"Prošle godine graničari su zaustavili 271 hiljadu ilegalnih migranata na južnoj granici u Mađarskoj", rekao je on i dodao da zbog toga postoje zajedničke patrole na granicama i da želi još više granilčara ka Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović rekao je da ukupna trgovinska razmena sa Mađarskom u prva tri meseca ove godine iznosi 824 miliona evra sa suficitom na srpskoj strani, a izvoz u Mađarsku iznosi 433 miliona evra sa rastom od više od 25 odsto.

"Naš cilj je da u ovoj godini ostvarimo trgovinsku razmenu veću od četiri milijarde evra", naglasio je Momirović.

Podsetio je na podatak da je 2012. godine izvoz u Mađarsku iznosio 245 miliona evra.

Izvor: Beta

Foto: Beta