Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je 10. maja da se samo sprovođenjem sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine može postići mir i povratiti poverenje u proces normalizacije odnosa. Bilčik je rekao da "nije srećan" zbog usvojenog amandmana na izveštaj o Kosovu u kojem se, kako je rekao, za sprovođenje izbora na severu Kosova isključivo krivi Beograd.

"To je upravo vrsta poruke koja ne pomaže u teškoj situaciji. Odgovornost je na obe strane i to treba da imamo na umu", kazao je Bilčik.

EP u potpunosti podržava dogovore postignute u Briselu i Ohridu, kao i potpisivanje Deklaracije o nestalim osobama, rekao je Bilčik i istakao da sporazumi treba da budu u potpunosti sprovedeni, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština "bez odlaganja".

"U potpunosti podržavamo dijalog. Ne želimo nove napetosti niti nasilje", rekao je Bilčik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izvestiteljkom EP za Kosovo, nakon što su u Evropskom parlamentu usvojeni njihovi izveštaji za Srbiju i Kosovo.

Izvestilac EP je istakao da je dijalog jedini put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i glavni put prema evropskoj budućnosti Srbije i Kosova i da očekuje dobre rezultate šatl diplomatije EU.

"Mir se može postići jedino kada sporazumi iz Brisela i Ohrida zažive u stvarnosti, na to sada treba da se fokusiramo. Naš zadatak kao političara je da ohrabrimo i gledamo napred jer je to važna investicija za sve nas, a neuspeh nije opcija", kazao je Bilčik.

Izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel izjavila je da se nadala da će videti veći napredak u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova i da će se dogovori brže sprovoditi.

"Poslednji opštinski izbori na severu su možda mogli da budu dobar test da kažemo da treba više da pritisnemo vladu u Prištini, ali u tom pogledu sam se nadala da će učestvovanje Srpske liste biti dobar znak da su spremni da se vrate u institucije, da učine sledeći korak i pruže ruku ka Prišini", rekla je Fon Kramon.

Ona je dodala da s obzirom da se to nije dogodilo, sada malo teže i "vidimo čak da je ceo proces krenuo unazad".

Govoreći o Rezoluciji o Srbiji, koja je danas usvojena na plenarnoj sednici EP sa 508 glasova za, 76 protiv i 37 uzdržana glasa, Bilčik je rekao da izveštaj "dobro procenjuje" gde je Srbija u odnosu na EU, da se u njemu priznaju ostvareni pomaci, kao što su izbori i povratak opozicije u parlament.

Bilčik je rekao da se od Srbije traže stalne reforme, naročito na planu pravosuđa, da nastavi proces ustavnih reformi, da dalje radi na unapređenju kvaliteta demokratije i da poboljša situaciju kada su u pitanju sloboda i nezavisnost medija.

"Napadi na novinare i SLAPP tužbe nisu prihvatljivi nigde u svetu, pa ni u Srbiji", rekao je Bilčik.

On je istakao i da se od Srbije očekuje da se u potpunosti uskladi sa spoljnom politikom EU kada je u pitanju agresija Rusije protiv Ukrajine, uključujući restriktivne mere.

Bilčik je još jednom izrazio saučešće porodicama žrtava napada u Beogradu i okolini Mladenovca i kazao da je u Evropskom parlamentu izglasan njegov usmeni amandman na izveštaj, u kojem se najstrože osuđuju takvi napadi i poziva na detaljnu istragu ubistava.

Zabrinutost zbog odluke Prištine o eksproprijaciji zemljišta

Izvestioci EP za Srbiju i Kosovo izrazili su zabrinutost zbog odluke kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova.

"To je apsolutno neprihvatljivo. To je jedan od razloga zašto ću kada odem na Kosovo otići i na sever", izjavila je Fon Kramon odgovarajući na pitanje novinara.

Ona je rekla da će razgovarati sa građanima na severu Kosova i saznati više o tome, a zatim izvestiti vladu u Prištini o situaciji na terenu.

"To je ono što me u ovom času najviše brine, jer vidimo da je stabilnost na severu vrlo krhka", rekla je Fon Kramon.

Kosovska vlada usvojila je danas Nacrt preliminarne odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok.

Izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik je rekao da sve što vlasti u Prištini rade treba da rade u skladu s principima vladavine prava i da to treba da se odnosi i na pokušaje eksproprijacije zemljišta.

Bilčik je istakao da normalizacija odnosa znači da ljudi u regionu treba da žive normalnim životom, a da "sada mnogi Srbi na severu ne mogu živeti normalnim životom".

"To znači da čovek može da izađe i da se oseća bezbedno, da ide u javne institucije i obavlja svakodnevne stvari kao što je mogao pre nekoliko godina", rekao je Bilčik.

Dodao je da Priština pri donošenju svih mera treba da ima na umu da normalizacija mora biti radi ljudi.

"Treba izbeći da dođe do napetosti i tražiti rešenja za ljude na terenu, jer se ovde radi o evropskoj budućnosti koju jednako zaslužuju sve etničke grupe koje tamo žive", kazao je Bilčik.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European parliament