Ekonomski odnosi između Srbije i NR Кine su na izuzetno visokom nivou, a Srbija je važan strateški partner Кine na Zapadnom Balkanu, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je 12. aprila, u Pekingu, sa ministrom trgovine NR Кine Vang Ventaom potpisao Memorandum o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Кine.

"Ovo je još jedan korak, veliki korak, kako bi dodatno ojačali našu ekonomiju“, rekao je ministar Momirović i dodao da je pre deset godina izvoz u NR Кinu iznosio 6 miliona dolara, a prošle godine iznosio je 1,3 milijarde dolara što potvrđuje činjenicu da smo zajedničkim snagama napravili ogroman uspeh i dodatno uspeli da razvijemo naše ekonomske odnose.

Ministar Momirović je takođe i napomenuo da je jedan od glavnih zadataka u narednom periodu realizacija Sporazuma o slobodnoj trgovini čime će naše kompanije dobiti nove šanse na tržištu Кine, a sa druge strane i kineske kompanije napraviće još veće uspehe u Srbiji.

"Očekujemo sledeće godine, kada ovaj sporazum stupi na snagu, da će naš izvoz premašiti iznos od dve milijarde dolara što će biti pravi uspeh“, zaključio je ministar Momirović.

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Кine, ministar trgovine Tomislav Momirović ujedno je i završio trodnevnu posetu NR Кini.

Saopštenje/foto Ministarstva unutrašnje i spoljnje trgovine