Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) organizuje tribinu "Srbija i Ukrajina – izazovi rata", u utorak, 25. aprila, u 14.00 u hotelu Crowne Plaza (Vladimira Popovića 10, Beograd) i onlajn putem Zoom platforme.

Prošlo je više od godinu dana otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, a i dalje nema naznaka primirja. U svetu postoji dogovor da posle ovog rata ništa više neće biti isto, ni u Evropi, ni u svetu. Srbija i region Zapadnog Balkana nisu izolovani od ove strateške realnosti. Rat u Ukrajini umnogome će odrediti sudbinu evropske bezbednosne arhitekture, a samim tim i mesto Srbije i Zapadnog Balkana u toj arhitekturi.

Govoriće, pored ostalih:

  • Igor Bandović, direktor BCBP
  • Katerina Šimkevič, gostujuća istraživačica u BCBP iz Ukrajine i predavačica na Zaporoškom institutu za ekonomiju i informacione tehnologije
  • Igor Fedik, šef balkanske sekcije Centra za studije vojske, konverzije i razoružanja

Događaj će se fokusirati na trenutni razvoj na bojnom polju; posledice rata koje nas očekuju u narednom periodu; položaj Ukrajine i Zapadnog Balkana u evropskoj bezbednosnoj arhitekturi nakon završetka rata; a kako bi se diskusiji dodala istorijska perspektiva, panel će se takođe fokusirati na politiku Ukrajine prema Srbiji od 1991. godine.