Povodom usvajanja Rezolucije Evropskog parlamenta o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) poziva Vladu, Predsednika i Narodnu skupštinu Republike Srbije da reaguju na ocene Evropskog parlamenta o stanju u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija i da pitanje slobode medija tretira kao prioritet prvog reda u skladu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta.

Pozivamo nadležne institucije da spreče zloupotrebe koje dovode do neopravdane prednosti pojedinih političkih aktera u medijima i da u skladu sa rezolucijom Evropskog parlamenta unaprede i zaštite medijski profesionalizam i pluralizam u Srbiji stvarajući prostor gde bi građani mogli slobodno da iznesu svoje mišljenje.

Nacionalni konvent i organizacije civilnog društva već godinama upozoravaju na potrebu za rešavanjem slučajeva visokog kriminala i korupcije, na šta i Evropski parlament ukazuje naglašavajući da su potrebni napori i politička volja kako bi se u tom polju postigli opipljivi rezultati. Nacionalni konvent poziva nadležne institucije da detaljno, u skladu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta, istraže slučaj premeštaja tužiteljki iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nakon što su počele istragu korupcije u najvećem javnom preduzeću u zemlji.

Zbog smanjenja trenda podrške javnosti članstvu Srbije u EU, Nacionalni konvent deli zabrinutost Evropskog parlamenta zbog dugogodišnje anti-EU i proruske retorike koja je široko rasprostranjena u provladinim medijima, čime direktno utiču na oblikovanje stavova javnosti.

Dodatno, Nacionalni konvent deli i ponavlja zabrinutost zbog retorike koju koriste visoki predstavnici vladajuće koalicije i koja ima direktan uticaj na jačanje negativnih stavova javnosti prema EU i klero-desničarskih stranaka i pokreta. Retorika koja namerno dovodi u pitanje vrednosti i principe na kojima počiva EU nanosi veliku štetu Srbiji i njenim šansama da iskoristi trenutak u kojem se reafirmiše strateški značaj politike proširenja.

Nacionalni konvent podržava hitno usvajanje amandmana na tekst Rezolucije kojem se najoštrije osuđuju masovna ubistava u Srbiji u maju 2023. godine i pozivaju nadležne institucije Republike Srbije da preduzmu sve što je u njihovoj moći da izvrše detaljnu istragu ovakvih slučajeva. Nacionalni konvent izražava zahvalnost za iskazanu solidarnost i saosećanje poslanika EP izraženo odavanjem pošte poginulima na početku održavanja plenarne sednice Evropskog parlamenta.

Nacionalni konvent smatra da bi ovogodišnja rezolucija Evropskog parlamenta trebalo da bude podsticaj za Vladu Srbije da otvori argumentovanu raspravu o nalazima i preporukama iz ovog dokumenta i iskreno pristupi primeni preuzetih obaveza u okviru pristupnih pregovora u skladu sa vrednostima i principima na kojima se zasniva EU čija članica Srbija želi da postane.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je platforma civilnog društva, koja okuplja više od 800 organizacija civilnog društva, i zastupa interese građana u svim fazama procesa evropskih integracija.

Saopštenje NKEU