Centar za evropske politike i Delegacija EU u Srbijiorganizuju panel "Od Španije do Belgije: Povratak predsedavanja u srce EU" u petak, 15. decembra u 11.00 u EU info centru (Kralja Milana 7).

Špansko predsedavanje Savetu označilo je početak rada nove Trojke i poslužilo je kao poslednje predsedavanje u kojem je sadašnji institucionalni ciklus radio u punom kapacitetu pre izbora za Evropski parlament zakazanih za jun 2024 godine.

Španija, pod prelaznom vladom tokom većeg dela predsedničkog mandata, nasledila je uporne izazvove prethodne Trojke. Očekivanja od Madrida bila su visoka imajući u vidu da je morao da ojača jedinstvo Evrope po pitanju Ukrajine kao i da odgovori na plamteći sukob u Izraelu i povećanje tenzija na severu Kosova i Metohije. Istovremeno, očekivanja na Zapadnom Balkanu ostaju visoka, posebno nakon izjave Šarla Mišela o spremnosti EU za proširenje do 2030. godine.

Panelisti:

  • Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije
  • Emanuel Žiofre, šef delegacije EU u Srbiji
  • Raul Bartolome Molina, ambasador Španije u Srbiji
  • Keti Bugenhout, ambasadorka Belgije u Srbiji
  • Milena Mihajlović, programska direktorka CEP-a

Osim što će istaći ključna dostignuća španskog predsedavanja Savetu, ovaj panel će imati za cinj da otkrije kako će Belgija usmeravati EU u narednih šest meseci.

Sa štafetom predsedavanja koja prelazi u srce EU, Belgija će naslediti mnoge izazove sa kojima su se suočavala prethodna predsedavanja, kao što su posledice rata u Ukrajini i kriza na severu Kosova i Metohije. Otkako je Rusija napala Ukrajinu, Belgija čvrsto stoji uz Kijev, pružajući političku, vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć. Pored toga, najavljeno je da će proširenje postati prioritet belgijskog predsedavanja.

Prijava za događaj je na linku.