Pobednik predsedničkih izbora u Crnoj Gori, lider vanparlamentarnog pokreta Evropa sad Jakov Milatović kazao je da će biti predsednik svih građana Crne Gore i obećao da će uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju u narednih pet godina.

Milatovićev protivkandidat Milo Đukanović čestitao je pobedniku rečima: "Crna Gora je izabrala. Ja taj izbor poštujem".

U obraćanju u svom izbornom štabu, nakon što je objavljena konačna prijekcija prema kojoj je on u drugom krugu izbora osvojio 60%, a Đukanović 40% glasova, Milatović je rekao da će se zalagati za najbolje moguće odnose sa susedima i zajedništvo, slogu i napredak naevropskom Zapadnom Balkanu.

Pored njega su, dok se obraćao, stajali svi lideri stranaka pobednica parlamentranih izbora 2020. među kojima i neki od njegovih protivkandidata u prvom krugu poput lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, kao i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i bivši premijer Zdravko Krivokapić. Okupljeni su uzvikivali "Milo lopove" i "Hapsi Dritane".

Ocenivši da se večeras ostavlja prošlost u prošlosti i da je ovo istorijski dan, Milatović je obećao je da će istinski biti predsednik svih građana i građanki Crne Gore i poručio da će u narednih pet godina uvesti Crnu Goru u EU.

"Takođe, nikada više iz Crne Gore neće ići trzavice prema bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana, želimo najbolje moguće odnose sa susedima - želimo zajedništvo, slogu i napredak u evropskom Zapadnom Balkanu. Mi ovde poručujemo da želimo da se bavimo temama od životnog značaja, ekonomijom i EU i to su naša tri ključna prioriteta", naglasio je Milatović.

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da želi novom predsedniku da bude dostojan poverenja koje je zadobio i doprinese daljem prosperitetu države Crne Gore.

"Gde god bio, Crna Gora ostaje moja preokupacija, moja ljubav i ono čemu ću biti posvećen do kraja života", rekao je Đukanović, navodeći da će predsjednik zemlje biti do 21.maja.

Đukanović je rekao i da je važno da Crna Gora napravi izbor na parlamentarnim izborima. "Sve što se događa potvrđuje da zemlja nema vladu, da ima zalutale institucije. Ne želim ni reč da kažem na tu temu, institucije su se pokazale slabim i danas i važno je da posle 11. juna dobije vladu koja će biti u stanju da je odgovorno vodi", rekao je Đukanović.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhej čestitao je Milatoviću putem Tvitera i naveo da se raduje saradnji sa njim na ubrzanju reformi na putu u EU.

Pobedniku izbora čestitao je i izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, hrvatski evroposlanik Tonino Picula. "Svaka odluka i inicijativa koja će u praksi približiti Crnu Goru prema EU imaće podršku Evropskog parlamenta", napisao je Picula na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Milatoviću 3. aprila izbor za predsednika Crne Gore ističući da će u Srbiji uvek imati pouzdanog partnera.

"U Srbiji ćete uvek imati pouzdanog partnera u razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje dveju zemalja, kao i čvrst oslonac za miran i stabilan Balkan. Uz čestitke, primite moje pozdrave i izraze posebnog uvažavanja", napisao je Vučić, a saopštio njegov kabinet.

Pre Vučića, 2. aprila uveče, Milatoviću su čestitali brojni političari iz Srbije, uglavnom opozicioni a od visokih državnih zvaničnika pre šefa države se oglasio samo ministar privrede Srbije Rade Basta.

Opozicona stranka Zajedno čestitala je Milatoviću i Pokretu Evropa sad, izražavajući nadu da će njegova pobeda "biti jasan signal svima da su dosadašnje politike podela i sukoba na izdisaju jer čitavom regionu su neophodni novi ljudi i nova energija, koji veruju u pomirenje i rušenje granica i jasnu perspektivu čitavog Zapadnog Balkana u EU".

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je pobeda Milatovića "istorijski trenutak iz kojeg bi i Srbija trebalo da izvuče pouke", a predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac da "čestita građanima Crne Gore na slobodnim i poštenim izborima i Jakovu Milatoviću na pobedi".

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović naveo je da je pobeda Milatovića "dobra vest za Crnu Goru i odlična vest i za region".

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da je "pao diktator i najveći izrod srpskog naroda" i "čovek koji je zavadio dva oka u glavi".

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke, čestitao je Milatoviću "na istorijskoj pobedi".

Pobedu su Milatoviću čestitali i lider inicijative Kreni-Promeni Savo Manojlović, lider Pokreta oslobođenje Mlađan Đorđević a pokret Jedan od pet miliona je čestitao građanima Crne Gore na "na trijumfu demokratije i slobode nad tridesetogodišnjom tiranijom Mila Đukanovića".

Pobedu Milatovića nije pozdravio osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je povodom poraza Đukanovića napisao na Tviteru da "nema više građanske opcije na Zapadnom Balkanu".

Ipak, politički analitičari nisu saglasni kojim će se putem Crna Gora dalje kretati.

Politički analitičar Miloš Bešić izjavio je da pobeda Jakova Milatovića označava "završetak ciklusa" započetog porazom DPS 2020. godine, koji predstavlja "smenu političke elite i smenu generacija".

Bešić je na RTCG izrazio nadu da će izbori označiti "duboke i suštinske promene" u Crnoj Gori, ali i da će "ipak biti uvaženi pozitivni rezultati jedne 30-godišnje političke elite". "Bilo je pozitivnih rezultata, velikih propusta i političkih grešaka. Nadam se da će nestati sve one negativne strane iz vremena vladavine DPS i da će se Milatović baviti temama koje se tiču života građana", kazao je Bešić.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu Vesko Garčević ocenio je da je pobeda Jakova Milatovića na predsedničkim izborima očekivana ali da Crna Gora ulazi u fazu neizvesnosti.

U pokretu Evropa sad "imamo ljude koji su veoma nacionalistički nastrojeni a imamo i one koji, makar na retoričkoj ravni, imaju evropsku i evroatlantsku agendu". Uticaj Srpske pravoslavne crkve na politički život u Crnoj Gori nastaviće da jača jer će partije koje će doći na vlast u junu, nakon parlamentarnih izora, biti otvorene za takav uticaj", rekao je  Garčević za Radio Slobodna Evropa.

"Pokret Evropa sad je zapravo ponudila jednu novu vrstu populizma u regionu obećanjima o boljem životu i argumentima protiv dugogodišnje vlasti, izbegavajući teme koje su osetljive i po kojima je Crna Gora podeljena. Kada se osvoji vlast, takva politika više nije moguća", naglašava Garčević.

Komentarišući kako će se pobeda Milatovića odraziti na spoljnopolitički kurs Crne Gore, Garčević kaže da će EU i SAD dati određeno vreme pokretu Evropa sad da vide o kakvom se profilu partije radi.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP