EU čestita Jakovu Milatoviću na izboru za novog predsednika Crne Gore i raduje se saradnji sa svim političkim akterima kako bi pomogla Crnoj Gori da čvrsto ostane na strateškom putu ka EU, saopštili su 4. aprila visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i komesar za proširenje Oliver Varheji.

"Spremni smo da nastavimo da podržavamo Crnu Goru na putu ka članstvu u EU. Politička stabilnost je ključna za napredovanje na putu ka EU, u procesu koji donosi koristi i Crnoj Gori i Evropi u celini", naveli su Borel i Varheji u zajedničkom saopštenju.

Oni su istakli da je od suštinskog značaja "izgradnja konsenzusa o prioritetnim akcijama, ključnim za napredak Crne Gore u pristupanju EU, fokusirajući se na hitne reforme vladavine prava koje je Evropska komisija zacrtala u najnovijem izveštaju o proširenju".

U saopštenju se dodaje da je zajednička posmatračka misija OEBS/ODIHR, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope okarakterisala nedeljne predsedničke izbore u Crnoj Gori kao konkurentne i sveukupno adekvatno sprovedene ali i ukazala na nedostatke zakonskog okvira.

"U svetlu svojih preliminarnih nalaza ocenili su da su u kampanji poštovane osnovne slobode. Međutim, zakonski izborni okvir ima brojne nedostatke i nejasnoće koje potkopavaju njegovu efikasnost i stoga je potrebna temeljna revizija kako bi se rešila sva nerešena pitanja, a pre svega propisi o finansiranju kampanje koji dozvoljavaju zaobilaženje obaveza, ograničavajući odgovornost", navodi se.

Pored toga, u svojoj preliminarnoj proceni, misija OEBS/ODIHR je primetila da su dvojica predsednička kandidata imala jednak pristup javnim medijima, ali je takođe ukazala na zabrinutost zbog toga što su mediji i dalje veoma ranjivi na unutrašnje i spoljašnje uticaje korporativnih i političkih interesa, dodaje se u zajedničkom saopštenju Borela i Varhejija.

Tim problemima se treba pozabaviti što je pre moguće dok se zemlja priprema za opšte izbore, kako bi se obezbedila transparentnost i odgovornost, i kako bi se izbegla pravna nesigurnost.

Novoizabrani predsednik Crne Gore je obećao je da će ubrzati put svoje zemlje ka članstvu u EU i da će se držati njene političke linije prema Rusiji vezano za Ukrajinu, kao i da će se zalagati za jače veze sa Srbijom i drugim balkanskim susedima.

"Jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta za Crnu Goru, kao i za mene kao novog predsednika zemlje, biće ubrzanje pristupanja zemlje EU kako bi Crna Gora, nadam se, postala sledeća članica EU u narednih pet godina mog mandata", rekao je Milatović u intervjuu za agenciju Asošiejted pres (AP), dodajući da misli da Crna Gora može biti prva zemlja Zapadnog Balkana koja će ući u EU.

Milatović jeizrazio uverenje da njegova pobeda predstavlja poraz "jednog od poslednjih diktatora u Evropi" i pobedu evropskih vrednosti.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP