Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je 9. maja u Evropskom parlamentu da EU treba da održi obećanje dato Zapadnom Balkanu o prijemu svih zemalja regiona u evropsku porodicu. Šolc je rekao i da je potrebna geopolitička, proširena i reformisana EU otvorena za budućnost.

U debati sa evroposlanicima u sklopu serije "Ovo je Evropa", Šolc se založio za ujedinjenu Evropu sposobnu da se promeni kako bi obzbedila svoje mesto u svetu sutrašnjice.

Kada je reč o proširenju EU, kancelar je rekao da "poštena politika proširenja sprovodi svoja obećanja - pre svega prema zemljama Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Šolc je takođe najavio zalaganje za odlučivanje kvalifikovanom većinom u više oblasti koje se tiču spoljne politike i oporezivanja.

On je rekao i da Evropa ima globalnu odgovornost izvan njenih granica "jer se dobrobit Evrope ne može odvojiti od dobrobiti ostalog dela sveta".

Kako je istakao, svet 21. veka "biće multipolaran, već jeste". Rekao je i da su u multipolarnom svetu zemlje globalnog juga značajni partneri EU i da Evropa mora snažno da se zalaže za sigurnost u hrani i smanjenje siromaštva, kao i za borbu protiv klimatskih promena i zaštitu životne sredine.

Nemački kancelar identifikovao je tri "lekcije" za EU: "Prvo, evropska budućnost je u našim rukama. Drugo, što Evropa bude ujedinjenija, lakše ćemo sebi obezbediti dobru budućnost. Treće, više a ne manje otvorenosti i saradnje".

O ruskom ratu u Ukrajini Šolc je rekao da EU sada treba da postavi kurs obnove Ukrajine dodajući da prosperitetna, demokratska, evropska Ukrajina najjasnije pokazuje odbacivanje Putinove imperijalne, revizionističke i nelegalne politike.

Govoreći o migracijama i azilu, nemački kancelar je rekao da se "EU ujedinila oko cilja boljeg upravljanja i regulisanja neregularnih migracija - bez izdaje naših vrednosti".

Debatu u EP otvorila je predsednica Roberta Mecola koja je rekla da je evropski napredak bio moguć zahvaljujući smelim rešenjima koja će biti potrebna i ubuduće.

Mecola je zahvalila Šolcu na podršci koju Nemačka pruža Ukrajini, na doprinosu te zemlje izgradnji nove bezbednosne arhitekture EU, na nemačkom zalaganju za nove tehnologije, u odbrani ljudskih prava.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropski parlament