Prvi finski plutajući terminal za tečni prirodni gas (LNG) usidren je u luci Inko na jugu zemlje. Finskoj su u maju obustavljene isporuke ruskog gasa kada je odbila da ih plaća ruskom valutom.

Brod Egzemplar dug 291 i širok 43 metra, koji je ranije u decembru uplovio u Baltičko more iz Španije, ima kapacitet od 68.000 tona LNG i trebalo bi da bude u funkciji početkom 2023, preneo je AP.

Finska državna kompanija Gasgrid saopštila je da će Egzemplar, inače u vlasništvu američke kompanije Ekselerejt enerdži, zameniti raniji uvoz gasa iz Rusije.

Brod će pretvarati LNG u gas koji će zatim ići u finsku dristributivnu mrežu. Takođe će omogućiti isporuke gasa baltičkim zemljama, verovatno i Poljskoj kroz podmorski cevovod Baltikkonektor između Finske i Estonije koji prolazi u blizini luke Inko, prenosi AP.

Gaspromov prekid isporuka prirodnog gasa, nakon što je Helsinki odbio da ga plaća u rubljama, znači verovatan kraj gotovo 50 godina uvoza iz Rusije. Naime, dva paralalena gasovoda Rusija-Finska pokrenuta su 1974.

Sada prirodni gas pokriva samo 5% ukupne energetske potrošnje u Finskoj, zemlji sa 5,5 miliona stanovnika.

Do maja 2022. gotovo sav gas u Finsku je dolazio iz Rusije. Koristile su ga uglavnom industrijske i druge kompanije. Procenjuje se da samo 4.000 domaćinstava zavisi od gasa za grejanje.

Pošto je Moskva u maju zaustavila i izvoz struje u Finsku a kompanija Neste pod kontrolom finske države zamenila uvoz ruske sirove nafte naftom iz drugih izvora, energetska veza Finske sa Rusijom gotovo je nestala.

Kompanija Gasgrid Finska iznajmila je Egzemplar na deset godina za ukupno, kako se procenjuje, 460 miliona evra.

Članica EU Finska, koja sa Rusijom ima granicu dugu 1.340 kilometara, prijavila se u maju za ulazak u NATO i sada čeka na ratifikaciju preostale dve članice (Mađarska i Turska) koje to još nisu uradile.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP