Vlada Bugarske odobrila je potpisivanje dva memoranduma o razumevanju sa Grčkom koji će podstaći saradnju u skladištenju prirodnog gasa i obezbeđenju uvoza sirove nafte. Pre toga je Bugarska potpisala i dugoročni sporazum o pristupu turskim terminalima i mreži za transport gasa.

Prvi memorandum, koji će biti potpisan na period od 12 meseci, omogućiće grčkim dobavljačima gasa koji  koriste nacionalnu mrežu pod upravom DESFA da rezervišu do 0,7 TWh godišnje za skladištenje i upotrebu u bugarskom podzemnom skladištu Čiren, saopštila je bugarska vlada, preneo je SeeNews.

S druge strane, bugarski isporučioci gasa registrovani kod operatora mreže Bulgartransgas moći će da rezervišu do 2 TWh godišnje na grčkim terminalima za tečni prirodni gas (LNG).

Prema drugom memorandumu, Bugarska i Grčka će ispitati mogućnosti da ponovo pokrenu projekat gradnje naftovoda od egejske luke Aleksandropolis do crnomorske Burgas.

Naftovod bi omogućio uvoz nafte koja nije ruska u Burgas, gde se nalazi jedina bugarska rafinerija Lukoil Neftočim.

Kako piše SeeNews, u narednih nekoliko dana grčko-bugarska radna grupa počeće preliminarni projekat i mapirati sledeće korake kako bi cevovod bio gotov do kraja 2024.

Izgradnjom tog naftovoda Bugarska bi u potpunosti zamenila uvoz ruske sirove nafte morem koji je toj zemlji, uprkos zabrani na nivou EU od prošlog meseca, trenutno dozvoljen do kraja 2024.

Odluka o saradnji sa Grčkom je od 4. januara a dan ranije bugarska kompanija za skladištenje gasa Bulgargas zaključila je sporazum na 13 godina sa turskom državnom energetskom kompanijom BOTAS o tranzitu 1,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje Bugarskoj.

Bulgargas je dobio pravo da kupuje tečni gas koji će biti istovaren u pet turskih terminala za regasifikaciju i zatim ići za Bugarsku kroz tursku gasnu mrežu.

Bugarski ministar energetike Rosen Hristov rekao je da sporazum rešava problem nedostatka infrastrukture u Bugarskoj za istovar LNG, preneo je AP.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com