Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji počela je 1. februara u prisustvu predsednika Bugarske Rumena Radeva i predsednika Srbije Aleksanra Vučića. Radovi na izgradnji u Srbiji počeli su pre gotovo godinu dana.

Međusistemska gasna veza "Bugarska-Srbija" (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a predviđeno je da bude operativan sredinom ove godine.

Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvuju i šef Delegacije EU u Srbijei Emanuele Žofre, ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov i Srbijagasa Dušan Bajatović, a putem video veze obratila se evropska komesarka za energiju EU Kadri Simson.

Simson je čestitala na realizaciji projekta i rekla da je značajan zbog diversifikacije snabdevanja i ključan za ceo region.

"EK želi da podržava ovakve projekte, ovo su projekti od zajedničkog interesa. Očekujemo da će deo ovog konektora početi sa radom 2023. godine", rekla je Simson.

Istakla je da je Bugarska bila zavisna od ruskog gasa, a da je sada iskoristila priliku da diversifikuje snabdevanje.

Vučić je rekao da je srećan kada prijatelji kao što su Srbija i Bugarska mogu da rade važne stvari.

On je rekao da će Srbija uvek biti prijatelj Bugarske, ne samo u dobrim vremenima, i zahvalio EU na finansijskoj podršci.  Interkonektor će, kako je rekao, omogućiti da se Srbija više snabdeva i tečnim gasom.

"Ovo je velika stavar, evropski projekat, preko naše zemlje ćemo snabdevati i druge zemlje", rekao je Vučić i zahvalio Bugarskoj što Srbija "ni jedan dan nije imala problema sa Bugarskom zbog tranzita Turskog toka".

On je rekao da se interkonektor sa 22 miliona evra finansira iz budžeta. Dodao je da interkonektor omogućava više energetskih izvora i povezuje Srbiju sa Evropom i svetom.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska je 85,5 miliona evra, od kojih je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona je bespovratno finansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sredstava JP Srbijagas.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je 2010. godine, a radovi na izgradnji gasnog konektora u Srbiji počeli su u februaru 2022. Bugarska će zahvaljujući gasnom interkonektoru sa Grčkom dobijati prirodni iz Azerbejdžana i LNG  gas preko luke na severu Grčke.

Gasni interkonektor će biti povezan sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbediće alternativno gasno snabdevanje tim energentom iz Azerbejdžana i iz Kaspijskog regiona.

Radev je podsetio da se Bugarska dokazala kao pouzdana tranzitna zemlja i čak i u najtežoj situaciji, kada je zemlja ostala bez ruskog gasa, nastavila je izvoz gasa u Srbiju bez problema. Dodao je da je Bugarska treći po veličini neto izvoznik struje u Evropi.

"Gasne konekcije nisu samo infrastrukturni projekti nego i simbol potencijala našeg regiona za buućnost. Interkonektor je zalog za budućnost ali i izraz volje naših zemalja ne samo da gradimo bilateralne odnose, već i panevropsku budućnost zasnovanu na solidarnosti i inovativnim tehnologijama", rekao je bugarski predsednik.

Rekao je i da je interkonektor primer uspešne implementacije evropske strategije za pristupačnu enegiju, prenele su novinite.com.

Ministar energetike Bugarske Rosen Hristov rekao je da je izgradnja interkonektora korisna za gasnu mrežu zemlje i da će garantovati najniže moguće cene, ne samo za Bugarsku, već i za region.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Serbian Presidential Press Service via AP