Vlada Luksemburga ostaje pri stavu da nuklearna energija ne treba da bude uključena u energetske planove za postizanje karbonske neutralnosti i nastaviće da se fokusira na obnovljive izvore energije.

To je potvrđeno i deklaracijom koju je potpisao ministar energetike Klod Turmes, u kojoj se ističe da nuklearna energija nije "ni bezbedna, ni trajna, ni konkurentna".

Turmes je rekao da će Luksemburg voditi politiku suprotnu politici susedne Francuske, koja želi da se više promoviše nuklearna energija u Evropi kao izvor niskougljenične energije.

Među članicama EU postoji neslaganje u pogledu uključivanja nuklearne energije u energetsku politiku Unije u cilju borbe protiv klimatskih promena i veće energetske bezbednosti.

Francuska, Švedska i Mađarska već koriste nuklearnu energiju, Poljska želi da izgradi svoje prve reaktore, dok se Luksemburg, Nemačka, Španija i Austrija protive tom izvoru energije.

Turmes je prošle sedmice rekao da njegova zemlja "nema nameru da se pridruži" savezu okupljenom oko Francuske, preneo je portal rtl.lu.

"Vreme izgradnje za planirane reaktore diskvalifikuju ovu tehnologiju kao odgovora na klimatsku vanrednu situaciju", rekao je Turmes.

On je u martu o toj temi razgovarao sa predstavnicima Belgije, Nemačke, Španije Portugala, Holadnije, Estonije, Irske, Letonije i Danske.

Luksemburg će, istakao je Turmes, nastaviti da se fokusira na obnovljive izvore energije, a trenutno se najviše struje dobija iz energije vetra.

Zemlja će u junu dobiti još jedan vetropark koji će obezbeđivati struju za oko 1.500 domaćinstava, a do kraja godine se očekuje izgradnja još 10 vetroturbina, čime će njihov ukupan broj biti povećan na 73.

Očekuje se da nova proširena mreža vetroparkova jednog dana pokrije celokupnu privatnu potrošnju električne energije, koja čini oko 15% ukupnih potreba, dok će za industrijske potrebe struja i dalje morati da se uvozi.

Prema podacima za 2021. Luksemburg je iz vetroturbina dobio 314 gigavat sati električne energije, a Nacionalni klimatski i energetski plan predviđa da se do 2040. godine u vetroparkovima proizvede oko 1.100 gigavat sati.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP