Evropska komisija pokreće registraciju potreba za gasom kao pripemu za zajedničke kupovine gasa na nivou EU a u procesu će moći da učestvuje i Srbija kao jedna od članica Energetske zajednice.

U tom procesu evropske kompanije moći će da registruju svoje potrebe za kupovinu gasa preko mehanizma AgeregateEU (AggregateEU) a cilj je da se EU spremi za sledeću zimu tako što će blagovremeno napuniti skladišta gasa.

Prikupljanje tražnje otvoreno je za kompanije potrošače gasa i one koje trguju tim energentom iz članica EU i zemalja Energetske zajednice - Albanije, BiH, Srbije, Gruzije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Moldavije i Ukrajine, saopštila je 25. aprila Evropska komisija.

Zajednička kupovina takođe treba da donese veću moć u pregovorima o cenama sa međunarodnim dobavljačima.

Kompanije koje su se registrovale imaju rok od nedelju dana, do 2. maja, da odgovore na prvi poziv. Nakon što kompanije dostave zahteve, tražene količine će biti skupljene u jednu zbirnu za tender na svetskom tržištu.

Kada mehanizam AgregateEU uskladi kolektivnu evropsku tražnju sa ponudama međunarodnih dobavljača gasa, kompanije će početi pregovore sa dobavljačima o uslovima za kupovinu i isporuku, navela je Komisija dodajući da ona neće imati nikakvu ulogu u pregovorima.

Prvi kupoprodajni ugovori se očekuju pre leta, navodi se.

Dalji tenderi sprovodiće se na svaka dva meseca u narednh godinu dana a kompanijama ostaje otvorena mogućnost da se registruju za AgregateEU.

Prema Komisiji, do sada se registrovalo 76 kompanija a neke su u procesu prijave.

Navodi se i da su se članice EU obavezale da učestvuju u zbiranju tražnje sa najmanje 15% svojih nacionalnih ciljeva za skladištenja gasa, što je oko 13,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Skladištenje gasa i ciljevi zajedničke kupovine dogovoreni su 2022. kao hitan odgovor na rusko nastojanje da koristi energente kao oružje i na skok cena bez presedana posle napada Rusije na Ukrajinu.

Cilj je ublažavanje nestabilnosti cena, obezbeđenje sigurnih i predvidivih isporuka energije i korišćenje snage kolektivnog evropskog tržišta, navela je Evropska komisija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Shutterstock.com