U Evropskoj uniji je u maju iz solarnih elektrana prvi put proizvedeno više električne energije nego iz termoelektrana na ugalj, saopštio je energetski istraživački centar Ember.

Prema najnovijim podacima tog centra, iz sunčeve energije je tokom prošlog meseca dobijeno rekordnih 27 teravat-sati (TWh), odnosno 14% ukupne struje proizvedene u EU. Pošto leto tek predstoji, očekuje se da će proizvodnja  u solarnim elektranama biti još veća narednih meseci.

Iz energije vetra je proizvedeno 17% struje, pa su solarne i vetroelektrane zajedno proizvele gotovo trećinu struje (31%), dok je udeo fosilnih goriva bio rekordno nizak (27%).

Termoelektrane su u maju pokrile samo 10% (20TWh) potrebne električne energije, što je najniže do sada zabeleženo za jedan mesec.

Iz fosilnog gasa je dobijeno 15% struje, što je najmanji udeo od 2018. godine.

Iz nuklearnih elektrana dobijeno je oko 22% struje, hidroelektrana oko 14%, a bioenergije 4,7%.

"Evropska tranzicija električne energije se ekstremno brzo razvija. Čista energija beleži rekord za rekordom", izjavilaje šefica odeljenja Embera za Evropu Sara Braun.

Novu prekretnicu, koja je počela krajem 2022. i nastavila se ove godine, podstakli su rast solarne energije, veliki učinak vetra i manja potražnja za električnom energijom.

Od januara do maja ove godine proizvodnja iz uglja i gasa je pala za 20% i 15% u poređenju s istim periodom 2022, dok se količina struje dobijene iz sunčeve energije i vetra povećala za 10%, odnosno 5%.

Prošle godine zabeležen je još jedan rekord – proizvodnja struje iz obnovljivih izvora premašila je gas tokom jedne cele godine, prema podacima Embera. Sada je pomoću vetra i sunca dobijeno više električne energije nego iz svih fosilnih goriva zajedno tokom jednog meseca.

Pad proizvodnje iz fosilnih goriva beleži se u mnogim zemljama EU.

U Nemačkoj je, uprkos zatvaranju poslednje nuklearne elektrane ranije ove godine, proizvodnja iz uglja pala na najniži nivo od 2020. (7TWh), zahvaljujući manjoj potražnji, većoj proizvodnji u solarnim i vetroelektranama i rastu uvoza struje.

U Poljskoj, jednoj od najvećih evropskih proizvođača struje iz uglja, proizvodnja u termoelektranama bila je na rekordno niskom nivou (62%).

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com