Zemlje Evropske unije su popunile skladišta gasa do 90% i time ispunile zacrtani cilj dva i po meseca pre roka, saopštio je 18. avgusta Generalni direktorat EU za energetiku.

Prema najnovijim podacima Gasne infrastructure Evrope, u evropskim skladištima popunjeno je 90,12% kapaciteta, odnosno 1.024 teravat-sati gasa, što je jednako 93 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Da bi se pripremila za dolazeću zimu, EU je postavila obavezujući cilj da se skladišta gasa popune do 90% do 1. novembra. Skladištenje gasa je ključno za sigurnost u snabdevanju u Evropi jer može da pokrije do jedne trećine potraženje za gasom tokom zimskih meseci.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je da današnja potvrda da su ispunjeni ciljevi skladištenja gasa pre roka pokazuje da je EU spremna za zimu i da će to pomoći da se narednih meseci dodatno stabilizuju tržišta.

"Energetsko tržište EU je u mnogo stabilnijoj poziciji nego u ovo vreme prošle godine, dobrim delom zbog mera preduzetih na nivou EU. Ali videli smo prethodnih nedelja da je tršište gasa i dalje osetljivo. Komisija će nastaviti da prati situaciju tako da nivo skladištenog gasa ostane dovoljno visoko kada uđemo u sledeću zimu", rekla je Simson.

Ona je dodala da se situacija dodatno može poboljšati ulaganjima u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Ovi podaci ukazuju da je EU uspela da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa, koji je pre rata podmirivao oko 40% potreba Unije.

Ruski gas je u najvećoj meri zamenjen uvozom iz SAD, Norveške i Azerbejdžana, ali se neke zemlje centralne Evrope, posebno Austrija, i dalje oslanjaju na uvoz preko gasovoda kroz Ukrajinu.

Zbog smanjenja izvoza u evropske zemlje, prihodi Rusije od izvoza energenata pali su za 41% na 43,4 milijarde dolara u prvih sedam meseci ove godine, a rublja je prošle sedmice pala na najniži nivou u proteklih godinu i po dana.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU