Snabdevanje energijom u budućnosti zavisiće od proizvodnje velikih količina jeftine i zelene energije, a za tako nešto je neophodna atomska energija, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je izrazio nadu da će se zemlje srednje i jugoistočne Evrope udruženim naporima suprostaviti "diskriminaciji i ideološkim napadima na nuklearnu energiju", prenela je mađarska agencija MTI.

U Mađarskoj će, posle proširenja kapaciteta jedine nuklearne centrale u Pakšu, u Južnom prekodunavskom regionu, do kraja decenije nuklearni kapaciteti porasti sa sadačnjih 2.000 na 4.400 Megavata, rekao je Sijarto na sastanku Grupe na visokom nivou o energetskoj povezanosti Centralne i Jugoistične Evrope (CESEC) u Atini.

On je naglasio da Mađarska izgrađuje nove energetske veze sa susednim zemljama, jer je skorija prošlost pokazala da su, što je više takvih veza, zemlje energetski sigurnije.

Naglasivši da regionalna energetska mreža mora da bude što pre izgrađena kako bi se maksimizirale prednosti zajedničkog razvoja, Sijarto je ukazao na brojne infrastrukturne projekte o kojima se mađarska vlada dogovorila sa susednim državama.

Tako će, prema njegovim rečima, kapacitet dalekovoda od 400 Kilovolta između Mađarske i Srbije biti udvostručen, a u fazi planiranja je i visokonaponska konekcija sa Rumunijom.  

Sijarto je rekao i da suc Mađarska, Srbija i Slovenija podnele zahtev za dobijanje sredstava od Evropske unije za novu regionalnu berzu električne energije i da su već potpisani ugovori sa pojedinim preduzećima.

Planirano je da taj sistem počne da radi do kraja prve polovine ove godine, rekao je Sijarto, dodajući da takvi projekti nisu samo u interesui građana Mađarske, Srbije i Slovenije, već svoj Evropljana.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta