Turska planira da ubrza radove na razvoju novoizgrađene luke Filios, na zapadnoj obali Crnog mora u severnom okrugu Zonguldak, u glavni terminal za izvoz prirodnog gasa sa svojih nalazišta na domaće i regionalno tržište.

Ministar energetike Turske Alparslan Bajraktar rekao je da je ta luka već postala baza za transport i preradu gasa, ali tek treba da postane i vodeći izvozni terminal, prenqal je 29. januara bugarska agencija BTA pisanje turskih medija.

"Razmišljamo kako da još više ubrzamo taj projekat, rekao je Bajraktar, a prenela agencvija Anadolija.

Turski brodovi su sredinom 2020. godine počeli sa prvim aktivnostima vezanim za eksploataciju gasa u Crnom moru, a kasnije te godine otkriveno na tom području je nalazište sa rezervama od oko 540 milijardi kubnih metara gasa, preneli su mediji.

Agencija Sinhua prenela je i reči prethodnog ministra energetike Fatiha Dobnmeza da se rezerve u tuskom delu Crnog mora procenjuju na 710 milijardi kubnih metara, što je dovoljno da podmiri domaće potrebe u narednih 35 godina.

U Filiosu je izgrađen veliki pogon za preradu prirodnog gasa u koji od sredine 2023. kroz podmorski gasovod dug 170 kilometara stiže na prečišćavanje gas sa podmorskog gasnog polja Sakarija.

Bajraktar je istakao da je turska proizvodnja prirodnog gasa u Crnom moru dostigla 2,7 miliona kubnih metara dnevno, a da je plan da se to što pre poveća na deset miliona, a zatim i na 40 miliona kubika dnevno.

Kabinet turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ranije je saopštio da se očekuje da cilj od 40 miliona kubnih metara bude dostignut do 2028. godine.

Ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu rekao je da je luka već povezana sa železničkom i drumskom mrežom Turske, i da je u toku realizacija projekta logističkog centra u Filiosu.

On je rekao da Turska ubuduće namerava da snabdeva domaćinstva domaćim gasom.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixaby