Nemačka će potrošiti 16 milijardi evra za izgradnju četiri velike elektrane na prirodni gas kako bi zadovoljila tražnju struje. Ta postrojenja bi u budućnosti mogla da rade i na vodonik.

Zvanični Berlin saopštio je da nova strategija dolazi "pored doslednog širenja obnovljive energije" i ključna je za obezbeđivanje stabilnog snabdevanja strujom, "čak i kada nema mnogo sunca ili vetra", preneo je Politiko.

Vladajuća koalicija donela je odluku posle pregovora kancelara Olafa Šolca iz Socijaldemokratske partije i ministra ekonomije Roberta Habeka iz partije Zelenih. Sporazum podrazumeva mehanizam za povećanje kapaciteta zasnovan na tržištu radi povećanja proizvodnje struje do 2028.

Vlada je za elektrane na gas, koji je fosilno gorivo, navela da su "moderne, veoma fleksibilne i dobre za klimu" jer će biti sposobne za prelazak na upotrebu vodonika iz obnovljivih izvora, preneo je Politiko.

Projektovano je da elektrane proizvode do deset gigavati struje a tenderi za projekte biće uskoro objavljeni.

Nemačka energetska kompanija Uniper, za koju se očekuje da bude uključena u projekat, saopštila je da joj je "laknulo" što je koalicija postigla politički konsensus o novim kapacitetima dodajući da je "potrebna hitna akcija jer će proces odobravanja i izgradnja elektrana i skladišta trajati nekoliko godina".

Međutim, ekološke grupe i dalje su skeptične i Grinpis za strategiju kaže da predstavlja "savršeni primer kako je pompa oko vodonika samo dimna zavesa za više fosilnog goriva".

Slične šeme u EU izazvale su nezdovoljstvo klimatskih aktivista.

Tako je francuski energetski džin Enži dobio odobrenje za gradnju elektrane na gas od 500 megavati u Holandiji iako su žitelji grada u blizini budućeg postrojenja potpisali peticiju u kojoj se tome protive.

U kompaniji Enži tvrde da će elektrana, koja će biti na mestu bivše na ugalj, biti "hibridna" i da u budućnosti može da pređe na vodonik.

Nemačka je poslednja tri nuklearna reaktora zatvorila u aprilu 2023. uprkos upozorenjima da to nosi rizik od veće upotrebe fosilnog goriva.

U izveštaju berlinske klimatske agencije iz 2023. navodi se da Nemačka verovatno neće ostvariti cilj smanjenja emisije gasova sa efektima staklene bašte za 65% do 2030.

Šolc je u septembru odbacio pozive iz svoje koalicije da ponovo pokrene reaktore zbog energetske krize. Rekao je: "Nuklerna energija je završena".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Shutterstock.com