Suočena sa uporno velikim uvozom ruskog gasa od kako je počeo rat u Ukrajini, Austrija nastoji da preduzeme radikalnije mere, uključujući okončanje dugoročnog ugovora o kupovini gasa energetske kompanije OMV sa Gaspromom, rekla je austrijska ministarka energetike.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Austrija nastoji da prekine decenijsku zavisnost od gasa iz Rusije i da nađe alternativne snabdevače, piše Rojters.

I dok ministarka energetike Leonore Gevesler iz Zelenih ponavlja da Moskva više nije pouzdan partner, delom državni OMV poručuje da će nastaviti da kupuje gas od Gasproma u sklopu ugovora koji traje do 2040.

Na konferenciji za novinare 12. februara Gevesler je rekla da je udeo Rusije u austrijskom uvozu gasa zapravo povećan u decembru na rekordnih 98 sa 76% u novembru, iako je ukupan obim uvoza malo smanjen.

"Tržište i energetske kompanije koje su deo toga ne ispunjavaju svoju odgovornost da u dovoljnoj meri smanje zavisnost od ruskog gasa", rekla je Gevesler. "Diversifikacija našeg uvoza gasa napreduje previše sporo", istakla je ministarka, prenosi Rojters.

Gevesler je rekla da je ministartvo zadužilo ekonomski institut Wifo da do leta uradi studiju o ekonomskom uticaju okončavanja ugovora i opasnostima od dalje zavisnosti od ruskog gasa.

"Moramo se pripremiti za izlazak iz dugoročnih ugovora OMV", rekla je austrijska ministarka energetike.

OMV nije odgovorio na molbu za komentar.

Ministarstvo energetike takođe planira da kompanijama koje prodaju gas u Austriji uvede obavezu da preduzmu konkretne mere da smanje udeo ruskog gasa u svom miksu. Kako je rekla Gevesler, ministarstvo će istražiti legalnu osnovu za takav zahtev a da bi tako nešto postalo zakon, biće potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Rojters piše da nije jasno u kojoj su meri konzervativci kancelara Karla Nehamera, koalicionog partnera Zelenih, upoznati sa najavljenim planovima.

U Austriji će na jesen biti održani parlamentarni izbori i, prema anketama, vodi krajnje desničarska Slobodarska partija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU