Regulatorno telo EU za energetiku ACER upozorilo je da je bloku i dalje potreban ruski tečni prirodni gas (LNG) kako bi izbegao potrese u oblasti energije. Istovremeno grupa članica traži da se zabrani uvoz LNG iz Rusije.

ACER, koji ima glavnu ulogu u koordinaciji nacionalnih regulatornih tela, saopštio je da naporima da se zauzda rekordan evropski uvoz ruskog LNG "treba pristupiti oprezno" jer bi snabdevanje gasom iz cevovoda trebalo da opadne krajem godine, preneo je Fajnenšel tajms.

"Smanjenje uvoza ruskog LNG treba razmatrati postepeno", navodi se u novom izveštaju ACER u kome se ukazuje na teškoće EU u balansiranju energetske bezbednosti sa nastojanjima da se smanjenjem kupovine gasa pogode ruske finansije.

EU je u velikoj meri zamenila ruski gas iz gasovoda većim kupovinama LNG iz te zemlje, kao i od drugih vodećih snabdevača.

Sada je Rusija drugi po velični isporučilac LNG u EU, posle SAD, i u 2023. je pokrila 16% ukupnog uvoza. Članice EU kupile su 15,5 miliona tona ruskog LNG u prethodnoj godini ili gotovo 40% više nego u 2021, pokazuju podaci kompanije Kpler.

Diplomate EU kažu da članice, uključujući Švedsku, Finsku i baltičke zemlje, traže da se odmah uvede potpuna zabrana ruskog LNG, što je korak koji zahteva jednoglasnost. Zvaničnici članica spremili su se za početak lobiranja za taj plan u Komisiji.

Međutim, to gorivo uvoze zemlje poput Francuske, Španije i Belgije, i deo se proda Nemačkoj i centralnoevropskim susedima. Te zemlje su zabrinute oko troškova za energiju za industriju.

ACER je takođe izrazio bojazni što neke članice koriste nove moći "da privremeno ograniče isporuke gasa, uključujući LNG, iz Rusije i Belorusije" ukazujući da bi takvi potezi mogli da pogode dugoročne ugovore o isporukama potpisane sa Moskvom pre invazije na Ukrajinu 2022.

Evropske kompanije mogle bi zbog takvih prekida ugovora da plate velike kazne.

Regulator je naveo da će prekid isporuka gasa iz Rusije preko Ukrajine gasovodima na kraju godine smanjiti isporuke gasa Uniji za 13,6 milijardi kubnih metara ili oko 4% prošlogodišnje ukupne potrošnje, preneo je Fajnenšel tajms.

Isitcanjem ugovora o tranzitu okončaće se tok kroz jednu od dve preostale gasovodne rute iz Rusije u Evropu. Drugi gasovod ide ispod Crnog mora do Turske i Bugarske.

Ukupno gledano, evropski uvoz gasa iz Rusije pao je za oko dve trećine u odnosu na nivo pre agresije, čak i pošto je snabdevanje preusmereno sa gasovoda na LNG.

Navodi se da luke u Belgiji, Francuskoj i Španiji još primaju znatnu količinu ruskog LNG.

Zvaničnici EU traže od evropskih kompanija da sada, kada su zalihe rekordne a cene pale sa visokih nivoa posle početka agresije, izbegavaju kupovinu ruskog LNG.

Brisel je zabranio uvoz ruske nafte i gasa a Evropska komisija je predložila da do 2027. prestane uvoz ruskog fosilnog goriva.

Ukazujući na teškoće sa okončanjem uvoza ruskog LNG do sada, ACER je istakao da je promena snabdevanja komplikovanija tamo gde postoji klauzula o destinaciji koja ograničava prodaju gasa drugom kupcu.

Znak potencijalnih tenzija unutar EU oko energetske bezbednosti je i to što su Austrija, Mađarska, Češka i Slovačka upozorile da bi nemačka taksa na transport gasa mogla da ih natera da povećaju uvoz iz Rusije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Shutterstock.com