Evropska komisija pregovara sa vladama EU o tome da 14. paket sankcija Rusiji pogodi i ruski izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG), piše briselski portal Politiko.

Uprkos ratu u Ukrajini, ruski izvoz LNG u EU nastavio je ove godine da raste i Rusija gradi dodatne izvozne terminale kako bi podstakla dalje prodaje, izvestio je Virtšaftsvohe (Wirtschaftswoche).

I dok su neke članice, poput Nemačke, odlučile da potpuno zaustave uvoz ruskog gasa, taj energent i dalje stiže preko Belgije, Francuske i Španije koje su povećale svoje kupovine.

Politiko podseća da je nemački ministar ekonomije Robert Habek govorio o tim dvostrukim standardima. Habek je rekao da, ako Nemačka može da izdrži da prestane da koristi ruski gas, to takođe mora biti "razumno za druge zemlje EU".

I Italija može bez ruskog LNG, rekao je za Politiko ministar energetike te zemlje Džilberto Piketo Fratin.

Španska ministarka za ekološku tranziciju Tereza Ribera nedavno je pak rekla da će za Madrid biti  teško da zabrani ruski LNG ako on i dalje stiže preko drugih članica EU. Ona je pozvala na "zajednički pristup" problemu dodajući da će insistirati na tome i da je rešenje potrebno što pre.

Komisija će, piše briselski portal, predložiti zabranu dalje prodaje ruskog LNG iz luka u EU kako bi se izbeglo zaobilaženje. Takođe planira da uvede zabranu na tri nova ruska terminala za LNG.

Međutim, time će biti rešeno samo pola problema jer će se postojeći uvoz LNG nastaviti zato što neke članice i dalje strahuju od rasta cena energenata.

Ipak, zabrana pretovara i preprodaje u lukama EU mogla bi da našteti Moskvi jer će verovatno predstavljati pritisak na one koji još kupuju ruski gas. To je verovatno i prvi korak ka potpunom ukidanju ruskog LNG.

Politiko navodi da Evropska komisija želi da ove nedelje sačini pisani predlog novog paketa sankcija i stalni predstavnici će o tome razgovarati na ovonedeljnom sastanku.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Shutterstock.com