Vlada Bugarske odlučila je da trgovcima gasom koji su pomogli da se napuni državno skladište Čiren nakon iznenadnog prekida isporuka ruskog gasa krajem aprila 2022. isplati kompenzacije od 278 miliona leva (142 miliona evra).

Bugarska vlada je to odlučila zbog toga što su kompanije koje su pomogle punjenje skladišta u to vreme kupovale gas po mnogo većim cenama.

Međutim, kompnezacije neće biti isplaćene bez zelenog svetla Evropske komisije. Sofija je počela pregovore o tome sa Briselom ali još nije dobila odobrenje, piše Euraktiv Bugarska.

Najveći deo kompenzacija dobiće državna kompanija Bulgargas koja bi, kako se očekuje, mogla da dobije gotovo 80 miliona evra.

Ostatak sume biće isplaćen manjim kompanijama, uključujući Susteining enerži (Sustaining Energy SpA) koji je u vlasništvu Litaska, filijale ruskog Lukoila, i bivšeg bugarskog direktora Lukoila Valtentina Zlateva, preneo je sajt Mediapool.

Susteining enerdži uvozi ruski gas u Bugarsku za potrebe rafinerije Neftohim u Burgasu i ima rezervisan kapacitet u državnom skladištu gasa.

Skladište u Čirenu skladišti određenu količinu gasa grčke kompanije Mitilineos koja preko Bulgargasa sistematski snabdeva bugarsko tržište, piše euractiv.bg.

"Kompenzacije su neophodne jer su kompanije preuzele komercijalni rizik i doprinele dostizanju cilja popunjenosti najmanje 80% skladišta u skladu sa evropskim planom za vanredne situacije", saopštila je bugarska vlada.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Shutterstock.com