Evropska unija je pozvala talibane da poštuju i štite ljudska prava, da obezbede osnovne usluge celokupnom stanovništvu Avganistana u skladu sa ranijim obećanjima i da odmah ukinu zabranu Avganistankama da rade za Ujedinjene nacije i druge humanitarne organizacije.

"EU se pridružuje UN i snažno podržava njihove napore, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima i mnogim Avganistancima koji osuđuju ove odluke i poziva talibane da odmah ukinu ove zabrane i obezbede ženama i devojčicama jednak pristup obrazovanju i svim socijalnim, ekonomskim i javnim sferama života", navodi se u saopštenju objavljenom 7. aprila na sajtu Saveta EU.

Zabrana Avganistankama da rade u UN i njenim agencijama i programima usledila je posle nekoliko zabrana i ukaza kojima su dodantno uskraćena prava žena, uključujući pravo na srednje i visoko obrazovanje, rad i slobodu kretanja.

Talibanske vlasti su u decembru 2022. zabranile Avganistankama da rade za domaće i međunarodne humanitarne grupe, zbog "ozbiljnih pritužbi" za nepoštovanje pokrivanja tela i lica žena. Humanitarni radnici su upozorili da je to otežalo pristup ženama kojima je pomoć potrebna i da bi moglo da dovede do smanjenja finansijske pomoći.

UN tada nisu bile obuhvaćene restriktivnim merama, ali su talibanske vlasti 4. aprila saopštile da se zabranjuje rad Avganistankama zaposlenim u UN. Među gotovo 4.000 zaposlenih u UN u Avganistanu ima oko 400 Avganistanki.

EU su saopštile da ta "nova diskriminatorna odluka" talibana dodatno pogoršava položaj žena i devojčica u Avganistanu i predstavlja kršenje međunarodnog zakona o ljudskim pravima, uključujući ugovore čiji je Avganistan potpisnik, međunarodnog humanitarnog prava i humanitarnih principa.

"Ova odluka stavlja žene u sve osetljiviji položaj i ima direktne i po život opasne posledice, jer zabrana rada ženama ometa pružanje humanitarne pomoći, osnovnih potreba i usluga velikom delu celokupnog avganistanskog stanovništva, uključujući žene, decu i muškarce", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se to dešava u vreme kada se Avganistan suočava s jednom od najgorih ekonomskih i humanitarnih kriza u svetu, sa više od 28 miliona ljudi, što je dve trećine stanovništva, kojima je potebna humanitarna pomoć i milionima Avganistanaca koji su već na ivici gladi.

EU je pozvala talibane da omoguće ženama ravnopravno i značajno učešće u pružanju pomoći i usluga, da bi žene mogle u potpunosti i aktivno da se angažuju u društvu, kao i da ostanu korisnici pomoći.

"Žensko osoblje ne sme biti zamenjeno. Kao što je EU navela u zaključcima Saveta 20. marta 2023, tamo gde se aktivnosti ne mogu nastaviti u skladu s principijelnim pristupom EU, odnosno pružanjem pomoći na nediskriminatorni način, nezavisno od pola, podrška tim aktivnostima će biti preispitana", navedeno je u saopštenju.

Talibani su od povratka na vlast u avgustu 2021. vratili strogu primenu islama kojim je bio obeležen njihov prvi period na vlasti (1996-2001.) i uveli mere kojim je ograničena sloboda žena, uključujući zabranu studiranja i zatvaranje većine ženskih srednjih škola. Oni tvrde da poštuju prava žena u skladu sa strogom interpretacijom islamskog prava.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP