Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji organizovaće konferenciju povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna u sredu, 28. septembra, u 11.00 u hotelu Metropol Palas (Bulevar kralja Aleksandra 69, sala Ivo Andrić B).

Da li su izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja postigle očekivani cilj? Da li je Poverenik počeo da primenjuje proširena ovlašćenja koja je dobio izmenama Zakona? Koji su trenutni izazovi u radu Poverenika i koje su planirane aktivnosti u predstojećem periodu iz oblasti prava pristupa informacijama? To su neka od pitanja na koja će Poverenik dati odgovore.

Na konferenciji će govoriti:

  • Milan Marinković, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
  • Emanuel Žofre, šef Delegacije EU u Srbiji
  • Jan Bratu, šef Misije OEBS u Srbiji
  • Tobias Flesenkemper, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu
  • Bruk Ajšam, direktor Misije USAID u Srbiji.

Na skupu će biti dodeljene nagrade organima vlasti koji su svojim radom doprineli afirmisanju prava javnosti da zna i biće izabran najbolji informator o radu u ovoj godini, a da li će biti dodeljena statueta, posebna nagrada za afirmisanje prava javnosti da zna, biće poznato na događaju.

Tokom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna biće predstavljena platforma Jedinstveni informacioni sistem informatora o radu kao i najnovija publikacija "Stavovi i mišljenja Poverenika".