Nagrada za medijsku pismenost koja nosi ime nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika novinske agencije Beta, Dragana Janjića biće dodeljena u četvrtak, 20. jula u beogradskom Dorćol Placu, gde će biti proglašeni pobednici konkursa Agencije Beta za fotografiju godine.

Svečanost će početi u 18 časova, a uz uručenje nagrada biće otvorena retrospektivna izložba "20 godina konkursa Betina fotografija godine" i izložba radova sa ovogodišnjeg jubilarnog konkursa.

Ovogodišnji dobitnici nagrade za medijsku pismenost "Dragan Janjić", koju drugi put dodeljuju novinska agencija Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) su Stefan Kosanović u kategoriji studenata i Dobrinka Kuzmanović u kategoriji profesionalaca.

Kosanović je nagrađen za tekst "Sportska psihološkinja Saša Sredanović se lažno predstavlja javnosti" jer je po oceni žirija, "u borbi za podsticanje jačanja medijskog integriteta i novinarstva utemeljenog u činjenicama, razotkrio tzv. sportsku psihološkinju koja se lažno predstavljala u javnosti".

U kategoriji profesionalaca nagrađen je tekst Dobrinke Kuzmanović "Od 'digitalnih urođenika' do 'digitalnih kretena' ‒ mladi i digitalni jazovi" za koji je žiri u obrazloženju istakao da je rezultat "višegodišnjeg naučnog izučavanja (digitalne) medijske pismenosti mladih".

Na konkurs za nagradu stigla su 22 rada, a prijave je razmatrao žiri kog su činili izvršna direktorka agencije Beta Zlata Kureš, Marijana Matović sa Fakulteta političkih nauka i Saša Mirković sa Fakulteta za medije i komunikacije.

Priznanja su dodeljena u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Nagradu "Dragan Janjić" ustanovili su agencija Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije u znak sećanja na jednog od osnivača Bete i NUNS-a.

Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizaciju novinarstva, etičke standarde i unapređenje medijske scene.

Saopštenje/foto agencije Beta