Evropska unija se nada da događaji poslednjih dana na Kosovu neće uticati na sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine koji će 4. aprila razmotriti prve korake za primenu Ohridskog sporazuma, izjavio je portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Stano je uoči susreta šefova pregovaračkih timova dve strane, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, izjavio da EU očekuje od obe strane da doprinesu i stvore potrebnu atmosferu za konstruktivno angažovanje i pomirenje.

On je istakao da je "EU, zajedno s međunarodnim partnerima, vrlo jasno predočavala obema stranama da ono što treba da urade jeste da se usredsrede i da konstruktivno doprinesu očuvanju atmosfere normalizacije i pomirenja, a ne da čine bilo šta suprotno tome".

"Tako da se nadamo da ono što smo poslednjih dana videli na Kosovu, a posebno na severu Kosova, neće uticati na sutrašnji susret", rekao je portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela na pitanje novinara kako EU gleda na zaoštravanje situacije, posebno na severu Kosova.

Sutrašnji sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine je važan, ocenio je Stano, jer će se glavni pregovarači zvanično sastati prvi put posle sklapanja Ohridskog sporazuma i radiće na potezima za primenu dogovora iz tog Sporazuma i njegovog aneksa.

On je ukazao na to da je "glavni cilj Ohridskog sporazuma iz februara bio da se dve strane usaglase da prevaziđu stanje kriza", a "krize se neće prevazići samo dogovorom, već njegovom primenom".

"Zato je EU tako jasna u pritisku na obe strane da krenu što pre u primenu i to je ono što će se sutra dogoditi u Briselu jer će biti reči o prvim koracima za sprovođenje dogovorenog", najavio je Stano.

"To je ono što očekuju EU i članice Unije od obeju strana. Mi smo sve vreme, zajedno s našim međunarodnim partnerima, vrlo jasno predočavali obema stranama da ono što treba da urade jeste da se usredsrede i da konstruktivno doprinesu očuvanju atmosfere normalizacije i pomirenja, a ne da čine bilo šta suprotno tome", ponovio je Stano.

Otud je poruka EU da je sada čas za primenu dogovorenog, i obe strane treba da ulože najvaljanije napore da krenu u taj posao jer taj Sporazum može delovati jedino sprovođenjem i konačno obema stranama pomoći da se prevaziđu situacije kakvih smo ranije bilo svedoci, zaključio je Borelov portparol.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com