Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdili su dolazak na novu rundu briselskog dijaloga 2. maja, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Zajednički sastanak Vučića, Kurtija, šefa evropske diplomatije Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka počeće u 18.00.

Na sastanku će biti reči o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojoj su Vučić i Kurti postigli saglasnost 18. marta u Ohridu.

Od strana se, kako je ranije najavio Lajčak, očekuje da usvoje Deklaraciju o nestalim licima, koja će biti prva tačka dnevnog reda, a potom će uslediti predstavljanje i rasprava o prvom Nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, naveo je EEAS.

Strane će, kako se navodi, imati priliku da razgovaraju i o aktuelnim političkim pitanjima, a po završetku sastanka Borel će se obratiti javnosti.

Portparol EU Peter Stano izjavio je 28. aprila da se EU po pravilu ne osvrće na kritike strana u dijalogu Beograda i Prištine i da će sve napore usmeriti na sastanak 2. maja u Briselu.

"To je platforma na kojoj se raspravlja i, nadamo se, nalaze rešenja za pokrenuta pitanja", odgovorio je Stano u Briselu na pitanje agencije Beta kako predstavnici EU gledaju na nedavnu izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Vučić je ranije rekao da događaji vezani za "nedemokratske i nelegitimne" lokalne izbore na severu Kosova i pokretanje postupka za prijem Kosova u Savet Evrope, što su podržale mnoge članice EU i SAD, predstavljaju "uvod u mnogo dublje krize u dijalogu idućih meseci i godina".

Stano je odgovorio da je ključno što će posrednici EU Žozep Borel i Miroslav Lajčak u Briselu zajedno s Vučićem i Kurtijem glavnu pažnju posvetiti primeni Ohridskog sporazuma i najpre se očekuje da učesnici podrže Izjavu o nestalim licima.

On je ponovio da će potom biti predstavljen prvi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) i "o tome pokrenuta rasprava", dodajući da će, ukoliko bude vremena, biti razmotrena i "sva tekuća pitanja od političkog značaja".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u kritici upućenoj EU i zemljama Kvinte (Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, SAD i Velikoj Britaniji), predočio da zapadne zemlje nikako nisu mogle da prihvate pozivanje na član 4. Ohridskog sporazuma o tome da Srbija neće ometati ulazak Kosova u međunarodne organizacije.

Dačić je podvukao da je ključna, od EU i Kvinte podržana odredba Ohridskog sporazuma jasno nalagala da se najpre mora formirati Zajednica srpskih opština, a bez toga, kako je naglasio, nijedna druga odredba Ohridskog sporazuma ne može biti sprovedena.

Izvor: Beta

Foto: Beta