Koalicija prEUgovor organizuje konferenciju "Decenija prEUgovora: Očuvanje reformi vladavine prava bez kompromisa", u ponedeljak, 22. maja u 15.00 u hotelu Saint Ten (Svetog Save 10).

Konferencijom se obeležava 10. godišnjica prEUgovora - koalicije organizacija civilnog društva koje nadgledaju reforme vladavine prava u Srbiji u okviru procesa evropskih integracija.

Na konferenciji će biti predstavljen 20. po redu prEUgovor Alarm, redovni nezavisni polugodišnji izveštaj Koalicije koji prati stanje reformi u pojedinim oblastima Klastera 1. Izveštaj obuhvata period od novembra 2022. do maja 2023. godine.

Na konferenciji učestvuju:

  • Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije Srbije
  • Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
  • Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  • Jelena Pejić Nikić, koordinatorka prEUgovora, BCBP

Koliko daleko je Srbija odmakla u unapređivanju svojih standarda i praksi u ključnim oblastima koje prEUgovor prati već deceniju? Koji su glavni problemi u sporom napretku u pogledu funkcionisanja demokratskih institucija, zaštite ljudskih prava, borbe protiv korupcije i reforme policije? Može li sistem adekvatno da odgovori na epidemiju nasilja, femicida i antirodne retorike? Šta očekivati od izrade nove strategije za borbu protiv korupcije i novog zakona o unutrašnjim poslovima? Kako unaprediti proces pristupanja i osnažiti njegov reformski potencijal? Ovo su neka od pitanja o kojima će se diskutovati.