Sedam zdravstvenih ustanova širom Srbije dobilo je 11 specijalizovanih vozila za transfuziju i bezbedan transport krvi, zahvaljujući donaciji Evropske unije. Uz ova vozila, donirana je i brojna oprema za transfuziju i transplantaciju, ukupne vrednosti 2,6 miliona evra, od čega je EU obezbedila 1,5 milion evra.

Zamenica ambasadora Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva, ministarka zdravlja, Danica Grujičić, i ministarka evrointegracija, Tanja Miščević, prisustvovale su 1. juna svečanom uručenju vozila na Gradskom trgu u Užicu.

Plamena Halačeva je poručila da je ovo samo jedan od projekata koje finansira EU, a koji ima cilj da podstakne solidarnost i humanost.

"Ovde možemo videti 11 vozila za transfuziju krvi, koja su već u upotrebi, širom Srbije – u Novom Sadu, Subotici, Nišu, Užicu, Kragujevcu, Beogradu... Donirana je i druga oprema za transfuziju i transplantaciju, koja je takođe raspoređena u bolnice širom zemlje. EU je donirala 1,5 miliona evra samo za ovu aktivnost, ali da ne zaboravimo prethodne donacije. U prošlosti, podrška EU zdravstvenom sektoru bila je obimna, veća nego u drugim zemljama koje nisu članice EU. U poslednjih 20 godina, EU je obezbedila 570 miliona evra kredita i donacija za zdravstveni sistem Srbije. Opremljene su bolnice, laboratorije, zavodi za javno zdravlje i centri za transfuziju krvi", podsetila je zamenica ambasadora Halačeva i naglasila – bolji smo zajedno.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da je oprema koju su dobile zdravstvene ustanove namenjena unapređenju postupka transfuzije krvi i transplantacije.

"Jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja jeste da približi građanima značaj davanja krvi i transplantacije organa. U tom smislu, želim da najavim da ćemo vratiti privilegije dobrovoljnim davaocima, koje su imali u nekim prošlim vremenima", istakla je ministarka Grujičić.

Ministarka Tanja Miščević naglasila je da nije važno samo usklađivanje sa propisima EU, već da je važna i izgradnja kapaciteta.

"Ova oprema je drugi deo velikog projekta u segmentu transfuzije i transplantacije kako bi napravili napredak u oblasti biomedicine. To je nešto što moramo imati i mora biti pripremljeno za dobru i humanu upotrebu. Nastavljamo saradnju sa Delegacijom EU na daljim programima i Ministarstvom zdravlja na novim projektima za narednu godinu. Uvažavamo i interese lokalnih samouprava, jer je to najvažnija stvar. Ukoliko mi napredujemo, napreduje i proces evrointegracija Srbije", naglasila je Miščević.

Osim projekta nabavke opreme, u toku je i projekat Podrška jačanju kapaciteta relevantnih institucija u sistemu supstanci ljudskog porekla (SOHO), za koji je EU izdvojila dodatnih 1,5 miliona evra. Projekat pruža direktnu podršku srpskoj administraciji u cilju efikasnog sprovođenja pretpristupnih pregovora u oblasti zdravstva, u cilju članstva u EU.

Zahvaljujući pomoći EU, milioni građana Srbije imaju bolju i moderniju medicinsku negu.

Donacije Evropske unije zdravstvu u Srbiji iznose više od 320 miliona evra, a Evropska investiciona banka (EIB) omogućila je još 250 miliona evra povlašćenih kredita, od 2000. do danas. U jeku pandemije virusa korona, EU je opredelila 77 miliona evra za zdravstveni sistem Srbije.

Saopštenje i foto: EU INFO MREŽA