Politička partija Zeleno-levi front, sada je i zvanično upisana u registar političkih stranaka.

Zeleno-levi front nastaje na programskom nasleđu pokreta Ne davimo Beograd, kao i lokalnih partnerskih organizacija širom Srbije. Pored Ne davimo Beograd, Zeleno-levi front čine i Inicijativa za Požegu, Izbor za našu opštinu, Kritična masa Kula, Lokalni front Valjevo i Inicijativa za Lajkovac. Nedavno su otvorene kancelarije u Nišu, Somboru i Užicu, a uskoro se očekuje otvaranje kancelarija i u Novom Sadu, Pančevu i mnogim drugim gradovima širom Srbije.

“Svih ovih godina borbe sve smo sami uradili, sve prepreke smo prebrodili. Nikome ništa ne dugujemo i nećemo ni dugovati. Na krilima podrške više od 100.000 ljudi na prošlogodišnjim izborima, ušli smo u institucije i pokazali da možemo da se borimo i da iskoristimo svaku priliku i u republičkom i u gradskom parlamentu da pokažemo da politika može da se vodi drugačije, da su teme klimatskih promena i socijalnih nejednakosti teme za XXI vek. Postali smo opozicija kakvu Srbija treba da ima. Zeleno-levi front će uvek biti za saradnju i pokazali smo da smo za saradnju sa drugim opozicionim strankama, kako u parlamentu tako i na protestima. Za nas će saradnja će uvek biti bez kompromisa oko naših osnovnih vrednosti”, izjavio je Dobrica Veselinović, jedan od lidera Zeleno-levog fronta.

ZLF je partija koja će nastaviti da promoviše vrednosti koje je zastupao pokret Ne davimo Beograd, odnosno da gradi zelenu, pravednu, slobodnu i snažnu Srbiju. Borićemo se na teritoriji cele Srbije za slobodno građansko društvo razumevanja, pravde, solidarnosti i jednakih šansi.

Cilj partije je ekonomski rast od koga će koristi imati svi, a ne samo privilegovana manjina, očuvanje životne sredine, kao i izgradnja institucija koje će unapređivati mehanizme podele vlasti i sprovoditi zakone jednako za sve. Vizija novonastale partije je društvo ravnopravnosti koje ne toleriše nasilje, kao i negovanje politike prijateljstva, dobrosusedstva i međunarodne saradnje. ZLF se zalaže za veća ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i kulturu, zdravu životnu sredinu i prava i jednakost za sve, kao i urgentno rešavanje stambene krize i uvođenje pravednog sistema oporezivanja.

Podsećamo da je prikupljanje potpisa za osnivanje Zeleno-levog fronta, uspešno realizovano za manje od mesec dana, u trideset tri gradova i opština u Srbiji, kako bi postao partija koja će delovati na području cele Srbije.

Zeleno-levi front je 14. jula na Osnivačkoj skupštini, usvajanjem Programa, Statuta i drugih strateških dokumenata, zvanično postao politička partija, dok su 17. jula Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu predati potpisi građana, što je omogućilo da se Zeleno-levi front upiše u registar političkih partija.

Zahvaljuljemo se svim građankama i građanima na podršci i poverenju u ovom poduhvatu i najavljujemo borbu za društvo pravde, solidarnosti, brige i podrške u celoj Srbiji.

Saopštenje Zeleno-levog fronta