Fondacija Centar za demokratiju apeluje da se ubrzaju reforme i procesi evropskih integracija, jer je to od ključne važnosti da bi građani i građanke Srbije živeli u modernom, demokratskom i uređenom društvu.

Najnovije inicijative iz Evropske unije razumemo kao važan podstrek promenama koje će našu državu i društvo približiti standardima koji važe u zemljama EU. Očekujemo da takve inicijative budu još odlučnije i da prikažu neupitnu budućnost članstva Srbije u Evropskoj uniji.

Članstvo u Evropskoj uniji je naš strateški cilj i istorijska šansa da se približimo modernim društvima današnjice. Zbog toga su nam neophodne suštinske reforme u oblastima demokratije i vladavine prava, ljudskih prava, jačanje institucija, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, sloboda medija, borba protiv siromaštva, zaštita životne sredine.

Svim građanima je važno kakva nam je socijalna politika, kakvo je zapošljavanje, tržište rada, kakve su plate i radno-pravna zaštita. Želimo da imamo bolji socijalni dijalog, manje diskriminacije pri zapošljavanju i na poslu, posebno osetljivih grupa, više rodne ravnopravnosti, pravo na dostojanstven rad i dostojanstven život, više pravde i funkcionalne demokratske institucije. Potrebno je da gradimo konsenzus o daljem razvoju društva u okviru evropskih vrednosti u kojima neće biti mesta nasilju i u kojem će se svi građani osećati zaštićeno i bezbedno.

Takođe, podržavamo ideje o osnaživanju istinski partnerskih odnosa sa EU i svim evro-atlantskim partnerima, čvršćoj saradnji i učešću Srbije i zemalja Zapadnog Balkana u dijalogu i procesima kreiranja politika na nivou Evropske unije.

Neophodno je konkretnim i transparentnim postupcima i jasnom i proaktivnom komunikacijom povratiti poverenje građana u reforme i evrointegracije, jer je podrška građana ovim procesima od ključne važnosti za njihovo uspešno sprovođenje.

Evropska unija je daleko najvažniji politički i ekonomski partner Srbije. Snažno se zalažemo za evropski put jer verujemo da će reforme države i društva i članstvo u Evropskoj uniji dovesti do toga da građani i građanke mnogo bolje žive.

Saopštenje Fondacije Centar za demokratiju