Muzej Jugoslavije organizuje povodom Dana evropske baštine dva programa u okviru kojih će se osvrnuti na ovogodišnju temu manifestacije Živo nasleđe (Living heritage) i preispitati na koji način pojedini segmenti jugoslovenskog nasleđa, ali i sama specifičnost Muzeja Jugoslavije, mogu biti relevantni i aktivirani u današnjem trenutku.

Sećanja, iskustva i znanja iz prošlosti, reaktiviraćemo kroz dva posebna programa: umetničku interpretaciju ideoloških implikacija pojma životne sredine u lokalnom kontekstu performans Plodna zemlja i Muzejsku radnu akciju sa učesnicima omladinskih radnih akcija.

  • Performans Plodna zemlja

21. i 22. septembar 2023. u 18.00, Muzej Jugoslavije (Stari muzej - Кuća cveća - Park skulptura)

Namenski osmišljen u odnosu na kontekstualne i prostorne specifičnosti Muzeja Jugoslavije, performans Plodna zemlja Vladimira Bjeličića nastavak je umetnikovih istraživanja fokusiranih na značenje interakcije ljudi i biljaka u savremenom trenutku.

Uzimajući u obzir zbirke koje Muzej baštini, kao i floru koja ga neposredno okružuje i u koju je integrisan, umetnik/kustos kreirao je spekulativni narativ u tri slike kako bi problematizovao složena pitanja vezana za razumevanje životne sredine i skrenuo pažnju na nezaobilazne ideološke implikacije tog pojma u lokalnom kontekstu. Poigravajući se formatom vođene ture, Bjeličić uvodi fikcionalne likove i narative delimično utemeljene u opštoj i institucionalnoj istoriji, pritom osmišljavajući tri zasebne ali međusobno povezane slike, koje će biti izvedene u tri različita prostora u muzejskom kompleksu. Performans će biti realizovan uz specijalno učešće umetnice Milice Rakić i kustoskinje Muzeja Simone Ognjanović.

Zbog specifičnosti samog izvođenja broj posetilaca je ograničen, pa je neophodno unapred najaviti dolazak popunjavanjem formulara (21. septembra i 22. septembra) i doći 10 minuta pre početka (mesto susreta je platforma ispred kafea Muzeja Jugoslavije). Performans će trajati 60 minuta.

  • Muzejska radna akcija

23. septembar 2023. u 11.00, Muzej Jugoslavije (Park skulptura - Stari muzej)

Program, u kojem sudeluju nekadašnji učesnici omladinskih radnih akcija (ORA), kustosi i publika, sastoji se od tri dela i koncipiran je kao svojevrsna radna akcija. Prvi deo počinje druženjem u parku, gde će u vidu neformalnog razgovora, jedan na jedan, domaćini (učesnici radnih akcija) i posetioci imati priliku da razmene mišljenja i iskustva o važnosti udruženog društvenog angažmana nekada i danas.

Drugi deo programa odvijaće se na postavci Muzejska laboratorija gde će publika moći da vidi i komentariše rezultate ranije održane radionice sa učesnicima ORA, studentima i kustosima na preoblikovanju dela postavke.

Na kraju će svi učesnici - akcijaši, kustosi i publika - imati prilike da učestvuju u finalnom segmentu muzejske radne akcije čime će se simbolično obeležiti kraj druženja.

Saopštenje, foto: Mizej Jugoslavije