Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja – 10. oktobra, da je neophodno kontinuirano raditi na podizanju svesti o značaju mentalnog zdravlja i preduzimati aktivnosti za unapređenje mentalnog zdravlja svih građana, a posebno dece, mladih i starijih osoba.

"Osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama predstavljaju ranjivu i u velikoj meri stigmatizovanu i marginalizovanu društvenu grupu zbog čega Zaštitnik građana posvećuje posebnu pažnju zaštiti njihovih prava. U tom smeru, smatram da je neophodno unaprediti postojeću organizaciju zaštite mentalnog zdravlja", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da je potrebno obezbediti teritorijalnu pokrivenost i osnivanje što većeg broja centara za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici, odnosno obezbediti uslove za zbrinjavanje i podršku osobama sa intelektualnim i mentalnim teškoćama (i njihovim porodicama) u lokalnoj zajednici.

"Potrebno je povećati broj specijalista dečje i adolescentne psihijatrije, voditi računa o ravnomernoj raspodeli kadra, razviti službe za dvadesetčetvorosatni prijem urgentnih stanja u dečjoj i adolescentnoj psihijatriji, razviti službe za prevenciju, ali i lečenje dece i mladih sa bolestima zavisnosti. U cilju poboljšanja života starijih ljudi, potrebno je unaprediti zbrinjavanje i lečenje starijih osoba s mentalnim poremećajima", smatra Pašalić.

Ne manje značajan segment je  podizanje svesti o značaju mentalnog zdravlja i ulaganje u reforme u oblasti mentalnog zdravlja, multisektorska saradnja, kao i povezivanje udruženja, stručnjaka i institucija na lokalnom nivou na promociji mentalnog zdravlja i borbi protiv stigmatizacije.

Radi prevencije bilo kog oblika zlostavljanja, unapređenja uslova boravka i usmeravanja na postupanje prema osobama sa mentalnim smetnjama u svemu u skladu sa važećim propisima i standardima, Zaštitnik građana je u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) od početka godine posetio opšte bolnice u Smederevu i Valjevu, Dom za smeštaj odraslih lica Kuline i Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

Predstavnici Zaštitnika građana danas su obeležili ovaj značajan datum posetom novoosnovanom Centar za mentalno zdravlje u Pančevu, koji je, između ostalog formiran na preporuku NPM-a radi prevencije, unapređenja i posthospitalnog lečenja pacijenata u zajednici.

Saoštenje Zaštitnika građana

Foto: Pixabay.com