Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji predstaviće godišnji izveštaj "Geopolitičko i vrednosno opredeljenje" u sredu, 31. januara, u 13.00 u Medija centru (Terazije 3, Beograd).

Ovogodišnji izveštaj nadovezuje se na prethodni, koji ima za cilj da stavi u fokus specifične teme koje Helsinški odbor smatra ključnim za društvenu transformaciju i prihvatanje vrednosti koje doprinose demokratskim principima. Rešavanje izazova kao što su radikalni nacionalizam, zarobljene institucije i mediji, etnokonfesionalna kultura i obrazovanje i revizionizam - ovaj tekući proces zahteva kontinuirani i zajednički napor svih segmenata društva. Sveobuhvatno pitanje koje se postavlja je: Šta je naš identitet i u kom pravcu idemo?

Izveštaj će predstaviti:

  • Sonja Biserko
  • Tomislav Marković
  • Mića Jovanović
  • Aleksandar Radić

Izveštaj sistematski ispituje kritične oblasti od suštinskog značaja za oblikovanje strategije Srbije, koje obuhvataju geopolitičku i vrednosnu orijentaciju, politiku državnog identiteta, bezbednosnu politiku, vojsku, zdravstvo, obrazovanje, medije, političke alternative, spoljnu politiku i religiju. Zajedno sa uvidima iz prethodnog izveštaja, ove teme definišu sistem vrednosti koji neguje patrijarhat i konzervativizam.

Izveštaj donosi zaključke i preporuke kako EU, pre svega, treba da osmisli strategije i politike koje se direktno bave društvenim posledicama rata, populizma, korupcije i kriminala i na taj način mobiliše građane Srbije za evroatlantske integracije.