Evropska unija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dodelili su danas sredstva za sprovođenje 12 inicijativa organizacija civilnog društva (OCD) u ukupnom iznosu od 580.000 evra. Zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije (EU),

ove organizacije će u naredne dve godine doprineti promovisanju mira i saradnje u regionu, edukaciji o tranzicionoj pravdi, prevazilaženju negativnog nasleđa ratnih zločina 1990-ih godina, te zaštiti prava žrtava i preživelih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, kao i njihovih porodica. Njihove inicijative su odabrane putem javnih poziva za OCD u okviru regionalnog projekta „Podrška Evropske unije izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu”.

"Evropska unija je pokazala nedvosmislenu podršku Srbiji i celom regionu Zapadnog Balkana u cilju podsticanja stabilnosti, pomirenja i trajnog mira. Rad organizacija civilnog društva kojima su dodeljena sredstva u Srbiji nam je stoga veoma važan, posebno zato što se dotiče mnogih aspekata kojima su pogođena postkonfliktna društva.  Nastavićemo da pružamo podršku u oblasti tranzicione pravde i borbe protiv nekažnjivosti zločina sada i za dobrobit generacija koje dolaze“, poručila je Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

"Organizacije civilnog društva odigrale su ključnu ulogu u podsticanju pomirenja na Zapadnom Balkanu nakon oružanih sukoba. Njihovi aktivisti su i danas u direktnom kontaktu sa građanima, žrtvama i njihovim porodicama i imaju jedinstven uvid u njihove potrebe. Verujem da će inicijative civilnog društva koje smo  podržali doprineti daljoj izgradnji poverenja i obezbeđivanju održivog mira u regionu,“ rekao je Fabricio Andreuci, zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji.

Među 12 odabranih inicijativa koje će se sprovoditi je Moja zemlja: Omladinsko pozorište kao sredstvo suočavanja sa prošlošću Centra E8, koji će postaviti dokumentarnu koja afirmiše politiku mira i tranzicione pravde, a biće izvedena u šest gradova u regionu Zapadnog Balkana. Takođe, podržane su i aktivnosti koje će sprovoditi Studentska asocijacija MAAT kako bi uključila mlade iz celog regiona u procese tranzicione pravde i pomirenja na lokalnom i regionalnom nivou, pod sloganom "Mi! Generacija istine, saradnje i saosećanja“. Osim toga, Međunarodna mreža pomoći (International Aid Network - IAN) pružaće psihološku podršku svedocima i svedokinjama u procesima za ratne zločine.

Ovaj događaj je organizovan u okviru projekta "Podrška Evropske unije izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu”, za koji je EU obezbedila sedam miliona evra. Projekat sprovodi UNDP.

Saopštenje: UNDP

Foto: Goran Zlatković, EU Info Centar