Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević saopštila je 27. februara da u Republici Srbiji postoji uspostavljeni sistem za upravljanje i kontrolu sredstava EU koji je pod stalnim nadzorom Evropske komisije, a od 2014. godine, kada je Кomisija donela odluku o poveravanju poslova upravljanja bespovratnim sredstvima EU, institucije Srbije obavljaju poslove programiranja, ugovaranja, praćenja, izveštavanja, finansijskog upravljanja, kontrole i revizije, u skladu sa relevantnim pravilima koja se odnose na pretpristupnu pomoć EU.

U proteklih 10 godina Evropska komisija nikada nije niti donela odluku, niti nagovestila da postoji razlog da se oduzmu povereni poslovi ili suspenduju isplate sredstava Republici Srbiji zbog sumnje na prevaru ili zloupotrebu, naglasila je ministarka i podsetila da je upravo to uobičajena praksa EU ukoliko takve sumnje postoje ili se istragom nadležnih organa EU ili Republike Srbije potvrdi postojanje krivičnog dela prevare ili zloupotrebe sredstava EU.

Naprotiv, i potpuno suprotno od toga, Evropska komisija je donela odluku da Republici Srbiji upravo poveri upravljanje sredstvima i iz novog instrumenta Evropske unije (IPA III), pošto se prethodno uverila u ispunjavanje odgovarajućih pravnih, institucionalnih i administrativnih preduslova i funkcionalnost sistema za upravljanje i kontrolu finansijskih sredstava EU, istakla je Miščević.

Taj preduslov, dodala je ministarka, ispunjen je onda kada je uspostavljen odgovarajući pravni i institucionalni okvir za upravljanje i kontrolu sredstava EU koji su revizori Evropske komisije vrlo pažljivo prekontrolisali kako bi se uverili u spremnost i sposobnost za upravljanje sredstvima.

Veoma važan deo sveukupnog sistema za upravljanje sredstvima EU je odgovarajući podsistem za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima EU. I opet, ovaj sistem ne bi ni mogao da postoji da nije pozitivno ocenjen od strane revizora Evropske komisije, rekla je ona.

Miščević je ukazala da "nismo upoznati sa bilo kakvom idejom analize trošenja sredstava iz budžeta EU od strane Evropskog parlamenta u odnosu na Srbiju, što jeste neuobičajen način kontrole, ali Parlament kao političko telo može da analizira bilo kakvo delovanje".

S druge strane, sigurno znamo da ne postoji nikakva vanredna kontrola Evropske komisije, mada to ne bi bio ni neuobičajen način rada jer svako ugovaranje projekata podleže najpre kontroli Delegacije EU u Srbiji. Naprotiv, upravo smo imali kolege iz Кomisije koje se bave ovim pitanjima i sa kojima smo razgovarali o našim predlozima za nove projekte u oblasti digitalizacije, energetike, saobraćaja, zaključila je ministarka za evropske integracije.

Saopštenje Ministarstva za evropske integracije

Foto: Beta